Youtube SEO, Youtube üzerinde paylaşılan video içeriklerin optimize edilerek daha iyi sıralama kazanmasını ve böylece daha fazla izleyiciye ulaşmasını amaçlayan çalışmalardır. Video SEO olarak da bilinmektedir.
SEO uzmanı ve Youtuber Batuhan Durmaz tarafından hazırlanan Youtube SEO rehberimiz, video optimizasyon çalışmalarınıza yön vererek ve doğru kurgulanmış bir Youtube video optimizasyon süreci oluşturarak içeriklerinizin daha fazla ön plana çıkmasını sağlamak adına oluşturulmuştur.
Youtube video optimizasyonu yapmak için aşağıda verilen adımları tek tek uygulayabilirsiniz.
Bu Yazıda Nelerden Bahsedeceğiz?
ToggleYoutube Sıralama Faktörleri Nelerdir?
Youtube arama sonuçlarında videolarımızın öne çıkması adına birçok sıralama faktörü bulunmaktadır. Sıralama faktörleri videolarınızın öne çıkmasına, daha fazla izlenme almasına, daha çok abone elde etmenize direkt etki edecek olan faktörlerdir.
Youtube sıralama faktörleri şu şekildedir;
- Videonun güncelliği,
- Videonun alaka düzeyi, (İçerik, Metinlet)
- Video kalitesi,
- Kanal otoritesi,
- Etkileşim oranı,
Youtube SEO Nasıl Yapılır?
Youtube videonlarınız için yapacağınız SEO çalışmaları hem video oluşturma sürecinde hem de video yayımlama süresinde dikkat edilmesi gereken noktalar barındırmaktadır. O nedenle bu çalışmalar sadece son aşama değil, bir süreci ifade etmektedir.
Youtube SEO için yapılması gerekenler şunlardır;
- Anahtar kelime araştırması yapın,
- Video başlıklarınızı optimize edin,
- Video açıklamalarınızı optimize edin,
- Thumbnail (Öne çıkan görsel) optimizasyonu yapın,
- Bitiş ekranı ve kartlar kullanın,
- Etiketler kullanın,
- Gelişmiş ayarlardan faydalanın,
- Altyazılar kullanın,
- Kanal ayarlarınızı optimize edin,
- Oynatma listelerinizi optimize edin,
- Dosyaları yüklemeden önce optimize edin,
Anahtar Kelime Araştırmaları
Anahtar kelimeler videonuzun temel hedefini ortaya koyan kelime ya da kelime öbeklerinden oluşmalıdır. Video oluşturma sürecinde belilenmesi daha faydalı olacaktır. Video oluşturma ve yayınlama esnasında her etapta anahtar kelime kullanacağınız için hedef kelime belirleme süreçlerini titiz yürütmelisiniz.
Anahtar kelime belirleme süreçlerinde aşağıda yer alan maddelere önem verebilirsiniz;
Hedef Kelimenizi Belirleyin
Videonuzun temelde kullanıcılara ne ifade ettiğini en iyi şekilde anlatan hedef kelimeyi bulmalısınız. Video hedef kelimesi kısa da olabilir ya da SEO çalışmaları sırasında önem verdiğimiz uzun kuyruk yapılardan da oluşabilir. Uzun kuyruk kelimeler sizlere daha fazla izlenme oranı getirecektir. Bu nedenle kanalınızın ilk etapında uzun kuyruk kelimelere özen gösterebilirsiniz.
Hedef kelimeler belirlerken kelimenin hacmine odaklanabilirsiniz. Kelime hacimleri yazımızın sonunda bahsettiğimiz Youtube eklentilerile ya da Google araçları ile kontrol edebilirsiniz.
Yeni açılmış bir kanal iseniz;
- 3-4 kelimeden oluşan kelime öbeklerini hedef olarak belirleyin,
- Rakiplerinizde bulunmayan niş hedefleri seçin,
- İlk etapta sadece trafik almak için yüksek hacimlere yönelmeyin.
Rakip Analizleri Yapın
Rakip analizi yapmak tüm dijital süreçlerin temelinde olduğu gibi Youtube SEO için de büyük önem arz etmektedir. Rakipleriniz hali hazırda hedeflediğiniz video süreçlerini çoktan tamamlamış ve Youtube üzerinde paylaşmış olacaktır. Bu nedenle aldıkları görüntülenmeleri, beğenmeleri ve kullandıkları yapıları analiz etmek faydalıdır.
- Sizler de planlandığınız videolar için Youtube üzerinde araştırmalar yapın.
- Hangi kelimelerin özellikle tekrar ettiğine, sık sık kullanıldığına dikkat edin.
- Özellikle başlık yapılarını inceleyin, kelime öbeklerini yakalamaya çalışın.
- Etiket yapılarına dikkat edin.
Yan Kelimeleri Belirleyin
Yan kelimeler, hedef kelimelerinizi destekleyecek olan türevler ya da ek kalıplar olacaklardır. Bu kelimeleri de video optimizasyon süreçlerinizin her aşamasına dahil edeceğiniz için önem arz ederler.
Örneğin; “Zeytinyağlı Biber Dolması Tarifi” hedef kelimesi çerçevesinde bir planlama yaptınız. Bu planlamanıza yan kelimeler olarak “Güncel, Pratik, Ekonomik” gibi kelimeleri ekleyebilirsiniz. Bu kelimeler kullanıcıların arama trendlerine göre değişebilir. Özellikle “Pratik” kalıbını kullanarak yemek yapmak için fazla vakti olmayan kişileri hedefleyebilirsiniz. Aynı şekilde “Ekonomik” kalıbını kullanarak fazla bütçesi olmayan kişiler için bir hedefleme oluşturabilirsiniz.
Kelimelerinizi Aktif Kullanın
Belirlediğiniz bu hedef kelimeler ve yan hedef kelimeler sizler için iki farklı grup olacaktır. Bu kelimeleri birbirleri ile kombine ederek ve çeşitlendirerek video süreçlerinin her aşamasında kullanacaksınız. Video içerisinde bu kelimeleri sıkça söylemeli, başlık yapısında, açıklamalarda, alt yazılarda, dosya isimlerinde ve öne çıkan görsellerde bu kelimeleri aktif olarak kullanmalısınız.
Youtube Video Başlığı Nasıl Olmalıdır?
Video başlığı kullanıcıların Youtube üzerinde gördükleri ilk parametrelerden biridir. Sizler için ilk karşılama alanı olacaktır. Buna ek olarak Youtube SEO süreçlerine de büyük katkısı olan bir alandır. Bu nedenle video başlığı oluşturma ve optimize etme süreci oldukça kritiktir.
Youtube videolarınızda SEO uyumlu başlık oluşturmak için dikkat etmeniz gerekenler şunlardır;
- Başlıkta anahtar kelime kullanın,
- Başlık uzunluğuna dikkat edin,
- Başık oluştururken sık yapılan yanlışlardan kaçının
Başlıkta Anahtar Kelime Kullanımı
Başlığınızda hedef kelimenizi muhakkak kullanın. Video anahtar kelimeini başlık girişinde ya da ikinci kelime olarak tercih edebilirsiniz. Ancak en çok önerilen yapı, tek cümleden oluşan ve anahtar kelimenizi organik olarak içerisinde barındıran bir başlık yapısıdır.
Başlık oluşturmadan rakiplerinizi analiz edin. Onların kullandığı stratejileri geliştirerek adımlar atın ve yapılmamış olanı en organik şekilde yapmaya çalışın.
Anahtar kelimenizi 1 kereden fazla kullanmayın. Eğer mümkünse aynı cümle içerisinde yan hedef kelimenizi de kullanabilirsiniz.
Başlık Uzunluğu
Başlık uzunluğu diğer arama motoru parametrelerinde de olduğu gibi sınırlı bir yapıya sahiptir. Bu nedenle bazı kriterleri göz önünde bulundurmak gerekir.
Youtube sizlere 100 karaktere kadar başlık girilebilmesine müsaade eder. Ancak bu yapıyı tamamen kullanmak zorunda değilsiniz.
Önerilen başlık uzunluğu maksimum 70 karakterdir.
Başlıklarınızı oluştururken mobil cihazlardan giriş yapacak kullanıcıları da düşünmenizi tavsiye ederiz.
Başlık Oluştururken Yapılan Yanlışlar
- Başlık yapılarınızda asla kullanmamanız gereken kriterler vardır. Bunlar sizlere zarar verebilir.
- Başlıklarınızda parçalı bir yapı kullanmamalısınız. Mümkün oldukça tek cümle ve organik yapı tercih etmelisiniz.
- Başlıklarda etiket kullanmamalısınız. Bu spam değeri oluşturabilir.
- Rakiplerinizin birebir başlık yapılarını kopyalamamalısınız.
Özetle Youtube Video Başlığı
- Ana hedef kelimeyi title girişinde kullanmak faydalı olacaktır.
- Başlık ilgi çekici, açıklayıcı ve kesin olmalıdır.
- {Anahtar Kelime} + { Video İçerik Özeti (ürün incelemesi vb.)} gibi bir yapı kullanabilirsiniz.
- Title uzunluğu 20-70 arasında olmalıdır. Mobil cihazları da düşünmelisiniz.
- Başlık içeriğine etiket eklenmesi tavsiye edilmemektedir.
- Organik bir başlık yapısı kullanılması tavsiye edilmektedir.
Youtube Video Açıklaması Nasıl Olmalıdır?
Youtube video açıklaması alanı, Youtube SEO çalışmalarında bizlere en büyük faydası olacak alandır. Bu alan geniş kullanım imkanı, etiket kullanılabilmesi, link paylaşımı yapılabilmesi gibi seçenekler ile her zaman büyük öneme sahip olmuştur.
Youtube video açıklamalarınızı düzenlerken aşağıda sunduğumuz adımlara dikkat edebilirsiniz;
- Açıklama uzunluğu
- Zaman damgaları
- Ek bağlantılar
- Açıklamalarda etiket kullanmak
Açıklama Uzunluğu
Youtube video açıklamaları kısmında 5000 karaktere kadar müsaade eden bir yapıya sahiptir. Ancak bu hepsini kullanmamız gerektiği anlamına gelmez.
Bu alanda öneri olarak 100-150 kelimelik (karakter değil) bir yapı kullanmak faydalı olacaktır. Bu yapının tamamen video ile alakalı olması ve organik olarak dizayn edilmesi önemlidir. Bu nedenle burada spam niteliği taşıyacak anahtar kelime yamyamlığına girmemek gerekir.
Zaman Damgaları
Zaman damgaları, videonuzun belirli bölümlerini kullanıcılara hızlı bir şekilde ulaştırmaya yarayan video içindekiler alanı olarak düşünülebilir. Zaman damgası kullanmak hem Youtube içerisinde hem de Youtube dışarısında videolarınızın yapısal olarak daha anlamlı görülmesini ve erişilebilir durmasını sağlar. Bu nedenle kesinlikle kullanılmalıdır.
Zaman damgaları oluştururken dikkat etmeniz gerekenler;
- Zaman damgaları her zaman 00:00 ile başlamalıdır.
- İşaretlemek istediğiniz zaman dilimlerini XX:XX olarak belirlemelisiniz.
- Belirlediğiniz saniye diliminin yanına bir boşluk bırakarak o bölümü ifade eden en net içeriği yazmalısınız.
Örnek yapı;
Ek Bağlantılar
video açıklamaları kısmında ek bağlantıların kullanılabildiğinden bahsetmiştik. Sizler de bu alanda muhakkak bağlantı kullanın. Sosyal medyalarınızı, web site adreslerinizi, video ile ilgili blog kaynaklarını, videonun yer aldığı oynatma listelerini ve alakalı diğer videolarınızın linklerini ek bağlantılar alanda kullanabilirsiniz.
Eğer video ile ilgili çok önemli bir dış kaynak link var ise onu da muhakkak kullanmalısınız.
Açıklamalarda Etiket Kullanmak
Açıklamalarda diğer sosyal medyalarda bulunan hashtag mantığına sahip bir mantık ile etiket oluşturmak mümkün. Burada oluşturulan etiketler videonuzu izleyen kullanıcılara hemen ön yüzde sunulacaktır. Ayrıca optimizasyon süreçlerinize de direkt etki edecektir.
Fazla ve alakasız etiket kullanmamalısınız.
3-5 adet etiket sizlere fayda sağlar. Ancak 3 adetten fazlası ön yüze yansımayacaktır. Bu nedenle bu sınırları belirlemek size ve videolarınıza daha büyük fayda sağlayacaktır.
Özetle Video Açıklaması Nasıl Olmalıdır?
- 150-500 kelime arası kullanmak faydalı olacaktır.
- Belirlenen hedef ve alakalı anahtar kelimeleri organik olarak açıklamada kullanmak gerekir. Burada organik olmak önemlidir.
- Anahtar kelimeleri yan yana yazmak Youtube SEO’ya zarar verir. xxx,xxx,xxx,xxx gibi.
- Açıklamanızın ilk birkaç kelimesi çok güçlü olmalı ve kesinlikle hedef kelimeleri içermelidir.
- Açıklamalarda kaynak linklere yer vermek faydalı olacaktır. Mümkünse potansiyel dış kaynaklar da kullanılmalıdır.
- Açıklamanın en sonunda en az 3 adet etiket kullanmalısınız. Alakasız etiket kullanmamalısınız.
- 15 adetten fazla etiket kullanmak, Youtube algoritması tarafından tüm etiketlerin göz ardı edilmesine neden olacaktır.
Youtube Thumbnail Nasıl Olmalıdır?
Thumbnail yani öne çıkan görseller kullanıcıların ilk etkileşimi kurduğu alandır. Videonuz ne kadar kaliteli olursa olsun öne çıkan görsellerinizin yeterince ilgi çekmemesi izleyicileri kaçırmanıza ve düşük bir izlenme oranına ulaşmanıza neden olur. Bu nedenle thumbnailleri ince eleyip sık dokuyarak oluşturmalısınız.
Thumbnail İçeriği
Thumbnail içeriği ilgi çekici olmalıdır. İçerisinde görsel ve metin kullanılabilir. Ancak bu iki elementinde dozunda kullanılması tavsiye edilmektedir. Yani çok fazla sayıda görsel ve icon kullanmak öne çıkan görseller için iyi bir fikir değildir. Aynı şekilde çok fazla metin kullanmakta faydasızdır.
Öne çıkan görsellerde kullanacağınız resim/fotoğrafların ilgi çekici olması adına duygu ifade eden ve yanında bulunan metin ile alaka düzeyi yüksek olan içeriklerden oluştuğuna emin olmalısınız. Tabi bu görselleri oluştururken click bait olmamaya da özen göstermelisiniz. Aksi halde toplam izlenme süreleriniz kanalınızı olumsuz etkiler.
Belirlediğiniz hedef kelimelerde Youtube üzerinde araştırma yaparak başarılı olmuş bir öne çıkan görsel örneğine bakabilirsiniz.
Ayrıca kullandığınız metinlerin mobil cihazlar üzerinde de okunabilir olduğundan emin olmalısınız.
Thumbnail Boyutları
Youtube videolarınızın için öne çıkan görseller oluştururken dikkat etmeniz gereken bir diğer element ise görsel boyutudur.
- Öne çıkan görsel boyutu 1280*720 olmalıdır.
- Resim formatları JPG, GIF, PNG olabilir.
- Maksimum 2 MB görsel yüklenebilir.
Kaynak; https://support.google.com/youtube/answer/72431
Thumbnail Oluşturma Kaynakları
Thumbnail oluştururken kullanabileceğiniz kaynaklar bulunmaktadır. Bunlar;
- Canva
- Cool Background
- Photopea
- Unsplash
- Fotor
- Picmaker
Özetle Thumbnail Detayları
- Eye catching image ve basit bir metin kullanın.
- İnsanların duygularını yakın çekim olarak yansıtan görseller daha fazla click almaktadır.
- Büyük ve okuması kolay metinler seçilmelidir. Mümkün oldukça az kelime kullanılmalıdır.
- Tüm kelimeleri büyük olarak yazmak ve bold kullanmak faydalı olabilir.
- Thumbnail üzerinde olan metin, mobil cihazlarda da okunabilir olarak durmalıdır.
- Mümkün oldukça az text ve görsel kullanmak faydalı olacaktır. Fazla görsel ve metine gerek yoktur.
Youtube Bitiş Ekranları ve Kartlar Nasıl Seçilmelidir?
Bitiş ekranları ve Kart ekleme seçenekleri izleyici ile video içerisinde iletişime geçme yöntemlerinden bir tanesidir. Bu nedenle bu seçeneklerin de optimizasyon içerisinde yer alması faydalı olacaktır.
Bitiş Ekranları
Bitiş ekranları videolarınızın son saniyelerinde kullanıcıları diğer videolara yönlendirmek, oynatma listesi hakkında bilgi vermek ve onlar ile yeniden bir etkileşim oluşturma fırsatı sunar.
Bitiş ekranlarında aşağıda yer alan 3 maddeyi de kesinlikle eklemelisiniz;
- Oynatma listesi önerisi ( Mümkünse video ile en alakalı oynatma listesini seçin.)
- İzleyici için en iyi video önerisi
- Abone ol tuşu
Kartlar
Kartlar video içerisinde sağ üst kısımda kullanıcıya bilgi sunmak için oluşturulan özel bir yapıdır. Videonun istenen her saniyesine eklenebilir.
Kartları kullanarak videolar arasında atıflarda bulunabilirsiniz. Örneğin seri bir video sisteminizde bir önceki eğitim videonuzdan bahsederken kart ile o videonun linkini sağ üst köşede gösterebilirsiniz.
Video içi Kart eklerken bunlara dikkat edin;
- Mümkünse videonun ilk 2 dakikasına eklemeyin,
- En alakalı kısımlara eklemeye çalışın,
- Özel metin kullanmanız pek tavsiye edilmemektedir.
- Alakasız bir kart eklemekten kaçının.
Youtube Etiketler Nasıl Olmalıdır?
Etiket ekleme alanları hem video açıklamasında hem de gelişmiş video ayarları kısmında mevcuttur. Bu etiketler sayesinde video alaka düzeyimizi yükseltebilir ve optimizasyon oranımızı iyileştirebiliriz. Bu nedenle etiketlerin kullanımından kesinlikle kaçınmamanız gerekmektedir.
Videolarınız için etiket kullanımları sırasında aşağıda yer alan kriterlere dikkat etmelisiniz;
Etiket Sınırı
Etiket kullanım alanlarımızın farklı olduğundan bahsetmiştik. Video açıklama alanlarında etiket oluşturma adına herhangi bir sınır bulunmamaktadır. İstediğiniz kadar kullanabilirsiniz. Ancak 15 adetten fazla kullanmak spam olarak gözükmenize neden olur.
Gelişmiş ayarlarda yer alan alanda ise etiket sayısı değil, karakter sınırı vardır. En fazla 500 karakter uzunluğunda giriş yapabilirsiniz. Bu etiket kelimelerinizin uzunluğuna göre farklı bir sayı ortaya çıkmasına sebep olabilir.
Etiket Alaka Düzeyi
Youtube videolarınızı düzenleme adımlar sırasında kullanacağınız etiketlerinizin alaka düzeylerinin yüksek olduğundan emin olmalısınız. Eğer alakasız etiketler kullanırsanız videolarınızın optimizasyon kalitesi düşecektir. Bu nedenle alakasız etiket seçimleri yapmayın. Mümkünse niş etiketler ve uzun etiketler tercih edin.
Etiketleri Bulma Yöntemleri
Youtube videolarınızın için etiketleri bulmanızın ilk yolu rakiplerinizi analiz etmek olacaktır.
Rakiplerinizin videolarında ön yüzde yer alan etikerlerden faydalanmayı düşünebilirsiniz. Buna ek olarak hedef kelimelerinizi ve bu kelimelerin türevlerini kesinlikle etiket olarak kullanmalısınız. Ayrıca Vidiq ve TubeBuddy gibi eklentiler sayesinde de etiket seçimleri yapabilirsiniz.
SEO süreçlerimizde sıkça kullandığımız Keywords Everywhere eklentisini kullanarak da etiket keşfedebilirsiniz.
Youtube Gelişmiş Video Ayarları
Gelişmiş ayarlar, ilk etapta video düzenleme kısmında gözükmeyen ama istek dahilinde doldurulabilen ayarlardır. Buraları doldurmak tamamen size kalmıştır. Ama etkili bir şekilde bu alanları optimize etmek size fayda sağlayacaktır.
Kayıt Tarihi Ayarı
Kayıt tarihi ayarı, videoyu çektiğiniz tarihi seçmenize olanak tanıyan bir alandır. Burada her zaman güncel olmak için videoyu paylaşacağınız günü kayıt tarihi olarak seçmenizi tavsiye ederiz.
Konum Seçimi
Konum videonuzun hedef kitlesini belirleyebileceğiniz etkili bir özelliktir. Buradan videonuzun dili ile entegre olacak bir şekilde konum seçebilirsiniz. Ancak İngilizce videolarınız var ise bu dil daha geniş lokasyonlarda kullanıldığı için konum seçmemek mantıklı olabilir. Ama Türkçe video çektiyseniz konumu “Türkiye” olarak belirlemek sağlıklı olacaktır.
Buna ek olarak özel bir lokasyonda saha çekimi yaptıysanız direkt olarak o lokasyonu belirleyebilirsiniz. Örneğin bir belgesel çekimi yükleyecekseniz bu konumu o belgeselin çekildiği lokasyon olarak belirleyebilirsiniz.
Çocuklara Özel Alan ve Yaş Kısıtlaması
Bu alan doldurulması zorunlu alanlardan bir tanesidir. Bir video ya çocuklara özeldir, ya da değildir. Eğer sizin videolarınız çocuklara özel ise muhakkak bunu belirtin. “Hayır, çocuklara özel değil.” seçerseniz ise genel bir video yayınlamış olacaksınız.
Eğer videolarınızda bazı yaş kriterlerini rahatsız edecek kısımlar var ise “Yaş Kısıtlaması” alanında yer alan ayarlardan videonuzun 18 yaş altına uygun olup olmadığını işaretlemelisiniz. Aksi halde herhangi bir şikayet durumunda videonuz kısıtlama alır ve bu durum kanalınızın kapanmasına neden olabilir.
Kategori Seçimi
Kategori alanları, Videonuzun genel olarak ilgili olduğu kategoriyi seçmenize olanak tanımaktadır. Eğer videolarınızda özel olarak kategori belirlemezseniz, kategorileriniz kanal kategorileriniz ile eşdeğer olarak gelir ve default belirlenir.
Eğer kanal kategorinizden farklı olarak bir seçim yapmak isterseniz Gelişmi ayarlar > Kategori adımlarını izleyebilirsiniz. Burada 15 farklı kategoriden videonuz için en alakalı olanı seçmelisiniz.
Youtube Altyazılar
Videoların altyazıları eriebilirlik anlamında önemli bir özelliktir. Özellikle sadece görüntüyü takip etmek isteyen ve ses dinlemek için müsait ortamda bulunmayan kişiler adına oldukça faydalıdır.
Buna ek olarak yabancı dillere de çevrilen altyazılar sayesinde farklı lokasyonlardan ve dillerden kişilerden bilgi içerikli videolarınızdan faydalanabilir. Ayrıca Youtube tarafından, altyazı eklenmiş videoların daha fazla öne çıkarıldığı da yadsınamaz bir gerçektir. Tüm bir bilgiler ışığında videolarımıza alt yazı eklemenin önemi yadsınamaz.
Alt Yazı Oluşturma Yolları
Altyazıları oluşturmak oldukça zahmetli bir iştir. Videonuzu baştan sona dinleyerek belirli zaman dilimlerine göre metinleri ayırmalı ve bunları yazmalısınız. Bu çalışma saatler süren bir uğraşa dönebilir.
Videolara altyazı eklemenin bir sürü yolu vardır;
- Otomatik Youtube çeviri ile
- 3.Parti araçlar ile
- Manuel
Youtube Çeviri
Youtube çeviri, videonuzun sesini incelyerek otomatik bir metin oluşturur ve zaman bazlı olarak videonuza işler. Bu sayede herhangi bir efor sarf etmeden altyazı sahibi olmuş olursunuz.
3.Parti Araçlar
3.Parti araçlar, videolar için altyazı oluşturma hizmeti sunan araçlardır. Özel programlar oldukları için genellikle ücretlidirler. Ancak GitHub gibi platformlar üzerinden bu hizmeti sağlayan ücretsiz programlar da bulmak pek tabi mümkündür.
Ücretli örnek; Rev.com
Ücretsiz örnek; pyTranscriber
Alt Yazı Ekleme Yolu
- Video düzenleme alanına giriniz,
- Düzenleyeceğiniz videoyu seçiniz,
- Sol panelde yer alan “Altyazılar” alanına giriniz,
- Bu alanda altyazı var ise “Düzenleye” tıklayınz.
- Eğer yeni yükleyecekseniz “Ekle” tuşuna basınız.
Altyazıları ister .srt doyası isterseniz de metin olarak tek tek yazarak oluşturabilirsiniz.
Youtube Kanal Bazlı Düzenleme
Kanal bazlı düzenleme video ayarlarından bağımsız olarak kanal çapında yapılan düzenlemeleri ifade etmektedir. Bu düzenlemelerin çoğu tek sefer yapılabilmektedir. Bu nedenle dikkatlı ve kararlı olmak gerekmektedir. Kanalın tüm görünümünü etkileyecektir.
Kanal Özelleştirme
Kanal özelleştirme ayarları genel olarak Logo ekleme, Kanal resmi ekleme, Kanal ismi planlama gibi çalışmaları içerisinde barındırır. Kanal özelleştirme ayarlarında dikkat etmeniz gerekenler;
Kanal Logosu Ekleme
Kanal logosu kanalınızın resmidir. Tüm videolarınızın altında görünecek olan kısımdır. Bu nedenle iyi dizayn edilmelidir. Marka logosu olarak düşünülebilir. İstediğiniz zaman değiştirme özelliği bulunmaktadır.
Youtube kanal logosu boyutları 800×800 olarak önerilmektedir.
Kanalınıza özgü olması önemlidir. Kullanıcıların önem gösterdikleri alanlardan bir tanesidir. O nedenle iyi tasarlanmalıdır.
Kanal Resmi Ekleme
Kanal resmi, kanal logonuzun hemen üst kısmında bulunan alandır. Twitter, Facebook, Linkedin kapak resimleri gibi kanal resmi de Youtube kapak fotoğrafı olarak bilinmektedir. Kanalınızın içeriğini ifade etmeniz adına verimli bir alandır.
Youtube kanal resmi boyutları masaüstü için; 2560*1440 px, mobil görünüm için; 1546*423 px olacaktır. Bu boyutlarda seçim yapmanız önemlidir.
Youtube kanal resmi en fazla 8 mb. boyutunda olabilir.
Kanal resminiz kanalınızı iyi ifade etmelidir. Slogan, motto içerebilir. Kanal logonuz ile uyumlu olmalıdır. Renk uyumuna sahip olmalıdır.
Kanal İsmi Planlama
Kanal ismi, Kanal başlığınızdır. Sizleri temsil edecek en önemli kısımlardan bir tanesi olacaktır. Bu kısımda belki hedef kelimelerinizi kullanmayı düşünebilirsiniz. Ancak ilk olarak kesinlikle marka adınızı ya da kendi adınızı kullanmanızı tavsiye ederiz.
Kanal ismi istediğiniz zaman değiştirebileceğiniz bir parametredir. Ancak sürekli olarak değiştirmenizi tavsiye etmeyiz. Değişimlerinizi marka adınızı sabit tutarak hedef kelime eklemeleri ile yapmayı düşünmeniz daha doğru olacaktır.
Kanal Özel Bağlantısı
Kanal özel bağlantısı, Youtube URL yapısında değişiklik yapmanıza olanak tanıyan bir yapıdır. Bu yapıda değişiklik yapabilmek için en azından 100 Abone sahibi olmanız gerekmektedir. Bu alan sadece tek sefer düzenleyebilirsiniz. O nedenle kararlı ve emin olmalısınız.
Kanal özel URL yapısında marka adınızı kesinlikle geçirmelisiniz. Ayrıca eğer ileride değiştirmeyi düşünmediğiniz net bir kanal hedef kelimesi var ise onu da kanal ÖZEL URL alanına entegre edebilirsiniz.
Kanal Anahtar Kelime Ekleme
Youtube kanal anahtar kelimeleri, kanalımızı özelleştirme esnasında bizler için büyük fayda sağlar. Kanal anahtar kelimeleri kitlemiz ve kategorilerimiz ile eşleştirilme ihtimalimizi kolaylaştırır. Ayrıca bu anahtar kelimeler “kanal etiketi” olarak da bilinmektedir.
Kanal Anahtar Kelimeleri Nasıl Yazılır?
Youtube kanalınıza anahtar kelime eklemek için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir;
- Youtube studioya giriş yapın,
- En sol alt köşeden “Ayarlar” tıklayın,
- Ayarlar sekmesinden “Kanal” alanına giriş yapın,
- Karşınıza “Anahtar Kelimeler” kutusu çıkacaktır,
- Bu alandan youtube anahtar kelimeleri ekleyebilirsiniz.
Kanal Linkleri
Kanal linkleri, Kanal resmi sağ alt kısmında bulunan tıklanabilir ve özelleştirilebilir linklerdir. Kanal özelleştirme ayarları üzerinden değiştiriebilir. Burada en fazla 5 adet link kullanabilirsiniz. Bu linkleri istediğiniz dış kaynaklara verebilirsiniz.
Örnek olarak web site adresinizi vermeyi, diğer sosyal medya adreslerinizi paylaşmayı düşünebilirsiniz. Ama kesinlikle bu alanı kullanmanızı ve tüm kanal linki seçeneklerinizi doldurmanızı tavsiye ederiz. Çünkü dış link olarak size değer katacaktır.
Hakkımda Kısmı
Hakkınızda kısmı, Kanalınız ve hedefleriniz hakkında bilgiler sunduğunuz kısımdır. Burada elinizden geldiğince profesyonel bir açıklama yazmalısınız. Markanızı ve hedeflerinizi net bir şekilde temsil eden notlar paylaşmalısınız.
Hakkınızda kısmında metin oluştururken bu metin içerisinde kanal hedef kelimeleri arasında yer alan kelimelerinizi geçirmeyi, yan hedef kelimeleriniz ile harmanlaşnmış bir yapı oluşturmayı ihmal etmemelisiniz. Bu sayede kanalınızı daha çok ön plana çıkarabilirsiniz.
Ayrıca bu alanda mail adresi paylaşmayı da ihmal etmeyin. Bu sayede olası bir sponsorluk anlaşmasını kaçırmamış olursunuz.
Kanal Düzeni
Kanal düzeni ile bir kullanıcının kanalınızın ana sayfasına geldiğinde hangi alanları göreceğini belirlersiniz. Buraya oynatma listeleri ekleyebilir, shortsları ön plana çıkarabilir ve ana bir karşılama videosu koyabilirsiniz. Bu videolar geri gelen kullanıcı ve yeni gelen kullanıcıya göre değişmektedir. Her ikisi içinde farklı video koymakta fayda vardır.
Öne çıkarılan videolarınız kanal ana sayfanızı görüntüleyen herkes tarafından bir izlenme kazanma şansına sahip olacağı için buraya sizin için önemli videoları koyabilirsiniz. Ayrıca bu videoları istediğiniz zaman dilimlerinde değiştirebildiğiniz için karar verme konusunda çok fazla düşünmeniz gerekmez.
Kanal düzeni oluştururken önemli oynatma listeleri, diğer kanallarınızın bulunduğu “Kanallar” alanını eklemeyi, son zamanların trendi olan shorts yapısını kullanmayı ihmal etmemelisiniz.
Özetle Kanal Detayları
- Kanal ismi anahtar kelime geçirmek adına önemli bir yerdir.
- Kanal anahtar kelimeleri kısmı eksiksiz olarak doldurulmalıdır.
- Kanal hakkımızda alanında da anahtar kelimeleri geçirmek faydalı olacaktır.
- Oynatma listesi açıklamalarında da anahtar kelimelerinizi geçirmeye özen göstermelisiniz.
Youtube Oynatma Listesi Bazlı Düzenleme
Oynatma listeleriniz de kanallarınızın ve dolayısı ile videolarınızın bir elementi olduğu için bu listeleri optimize etmek oldukça faydalı olacaktır. Bu optimizasyon adımları şu şekildedir;
Oynatma Listesi Başlığı
Oynatma listesi başlığınız kesinlike hedef kelime içermelidir. İçerisinde yer alacak videolar serisi ile alakalı olmalıdır. Bu başlığı iyi optimize etmeniz, oynatma listelerinizin bile arama sonuçlarında çıkmasına olanak tanır. Bu denenle başlığı keslnlikle düzenlemelisiniz.
Oynatma listesi başlıkları 150 karaktere kadar uzayabilmektedir. Ancak yine organik olmak ve mobil cihazlarda da görünür olmak adına bu sınırın hepsini kullanmadan 70-90 seviyelerinde kalmak faydalı olacaktır.
Oynatma Listesi Açıklaması
Oynatma listesi açıklaması 5000 karaktere kadar düzenleme imkanı tanıyan bir alandır. Oynatma listelerinizin ne ile ilgili olduğunu ifade etmeniz için size büyük bir fırsat sunmaktadır. Bu fırsatı değerlendirmek için bu alanlarda hedef kelimeler kullanmak şarttır. Hedef kelimeler yanına diğer yan kelimeleri de ekleyerek anlamlı bir metin oluşturmak ve oynatma listenizin hedeflerini tam olarak paylaşmak sizlere büyük fayda sağlayacaktır.
Tüm bu bilgiler ışığında hareket ederek oynatma listelerinizi daha görünür hale getirebilirsiniz. Açıklama kısmının en alt kısmında hashtagler ile etiket kullanmayı da deneyebilirsiniz.
Oynatma Listesi Öne Çıkan İçeriği
Öne çıkan içerik oynatma listenizin kapağı olacaktır. Bu nedenle buraya en son videoyu getirmek faydalı olur. Eğer oynatma listesi içeriğinizin ilk videosunu koyarsanız eski bir görünüm elde etmenize neden olabilir. Bu nedenle en güncel içeriği seçmek sizler için daha verimli olacaktır.
Video Yüklemeden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
Youtube için hazırladığınız videolarınızı kanalınıza yüklemeden önce dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.
Videoları yüklemeden önce dikkat etmeniz gerekenler şunlardır;
- Videolarda anahtar kelime kullanın,
- Video dosya adınızda anahtar kelime kullanın,
- Video kalitesini yüksek tutun,
Videoda Anahtar Kelime Kullanımı
Videolarınızı çekerken, daha önceden belirlediğiniz anahtar kelimeleri ve bu kelimelerin türevlerini bu içeril içerisinde sesli bir şekilde geçirmeye özen gösterin. Youtube algoritmasının ses işleme başarısı sayesinde, bu kelimeleri geçirmeniz videonuzun daha anlamlı olmasına vesile olacaktır. Videolarınızda sesli olarak temel kelimenizi 3 kereden fazla olacak şekilde organik bir akışta geçirmenizi tavsiye ederiz. Video script yazarken bunu dikkate alabilirsiniz.
Video Dosya Adı
Videonuzu Youtube kanalınıza eklerken, yükleyeceğiniz dosya adının da yeterince alakalı olduğundan emin olmalısınız. Tüm bu Youtube SEO sürecinin anlamlı bir bütün oluşturduğunu unutmayınız. Bu nedenle video dosya isimlerinizi de optimize etmeyi düşünmelisiniz.
Örneğin “Youtube SEO Nasıl Yapılır?” heddefli bir video çektiğinizi düşünelim. Bu videoyu upload etmeden önce video dosya adınızın youtube-seo-nasil-yapilir olduğundan emin olunuz.
Video Kalitesi
Video kalitesi Youtube tarafından önem verilen kriterlerinden biridir. Her platform gibi Youtube’da kaliteli içeriklerin platformda yer almasına özen gösterir. Bu nedenle video çıktılarınızı en az HD kalite almaya özen gösterin. Eğer imkanınız var ise tüm videolarınızı 4K olarak çıktı alın ve bu şekilde Youtube kanalınıza yükleyin.
Youtube İçin Önemli Kullanıcı Etkileşimi Metrikleri Nelerdir?
Youtube üzerinde kanallarınızın ön plana çıkmasını ve daha hızlı büyümesini sağlayacak belli başlı etkileşim metrikleri bulunmaktadır. Sizler de bu metrikleri göz önünde tutmalı ve analizlerinizi bu metrikler üzerinden yürütmelisiniz.
Bu kriterlerinizin orantıları, bu kriterlerde elde ettiğiniz başarılar yeni yüklediğiniz videoların daha fazla ön plana çıkarılmasına vesile olacaktır.
Dikkat etmeniz gereken kullanıcı etkileşim metrikleri listesi şu şekildedir;
- İzleyicilerin youtube kanalınızın içerisinde dolaşması, videodan videoya geçmesi çok büyük bir artıdır.
- Uzun videolar ve uzun izlenme süreleri önemli bir kriterdir.
- 10 dakika ve üzeri videolar arama sonuçlarında daha iyi sıralamalar almaktadır.
- Video içerisinde CTA metinlere yer vermek, kullanıcılara seslenmek fayda sağlar.
- Ortalama izlenme süresi kanalınızın en önemli kriteri olacaktır.
- Kanalınız için en önemli izlenme kaynağı “Youtube Arama”, ” Oynatma Listeleri” ve “Önerilen Videolar” olacaktır.
Youtube SEO İçin Kullanılabilecek Eklentiler ve Araçlar Neledir?
Tüm bu Youtube SEO süreçlerimizi yaparken kullanabileceğimiz yardımcı seo programları bulunmaktadır. Bu araçlar sırasında optimizasyon hızımızı artırabilir, daha fazla veriye ulaşabilir ve bu sayede daha başarılı sonuçlar elde edebiliriz.
Youtube video SEO çalışmalarımızda faydalanabileceğimiz bazı araçlar şunlardır;
- Vidiq
- TubeBuddy
- Youtube Search
- Google Trends
1. Vidiq
Vidiq Youtube seo çalışmalarında kullanılabilecek ücretsiz ve ücretli olarak çalışabilen bir eklentidir. Youtube için anahtar kelime öneri aracı olarak kullanılabilir. Videolarınız için sizlere ciddi katkı sunabilir. Faydalı özellikler;
- Etiket aramak ve keşfetmek
- Rakiplerin etiketlerini göstermek
- Checklist ile video puanlaması sunmak
- Optimizasyon önerileri paylaşmak
- Rakip analizleri yapmak
- Arama sonuç sayfasına hedef kelime ile hızlı göz atmak
- Rakip öne çıkan görselini görmek
2. TubeBuddy
TubeBuddy de tıpkı Vidiq gibi ücretli ve ücretsiz sürümlere sahip bir youtube seo aracıdır.. Youtube için anahtar kelime öneri aracı olarak kullanılabilir. Yukarıda saydığımız tüm özellikleri sizlere sunmaktadır. Ek olarak sundukları ise;
- Genel yükleme ayarları (Default yükleme) kontrol edilmesi
- Para kazanma ihlal kontrolü
- Etiket import etme seçeneği
- SEO Studio ile hedef kelime bazlı genel optimizasyon planı oluşturmak
- Hazır template oluşturmak ve daha sonra kullanmak
3. Youtube Arama
Youtube arama kısmı, videolarınız için yeni fikirler edinmek adına oldukça verimli veriler sunar. Buraya hedef kelimenizi girerek araştırmalar yapabilir, sıkça kullanılan kelime türevlerini tespit edebilirsiniz. Bununla birlikte hedef kelimeniz ile araştırma yaptığınızda rakiplerinizi de görebilecek ve optimizasyon süreçlerinize rakip analizlerinizi de dahil edebileceksiniz.
4. Google Trends
Google trends, hedef kelimeleriniz ile ilgili hacim verilerini bulmak, bu verileri sezonsal olarak karşılaştırmak ve yeni kelime önerileri elde etmek adına önemli bir araçtır. Youtube SEO çalışmalarınızda da Google trends kullanarak videolarınızı bir adım da ön plana çıkarabilir, anahtar kelime planlamanızı en doğru şekilde tamamlayabilirsiniz.
Youtube SEO Çalışmaları Hakkında İstatistikler
- Youtube, Google’dan sonra en çok kullanıldığı bilinen 2. büyük arama motorudur. 2022 yılına bakıldığında 2.1 milyar kullanıcıya sahiptir. (Statista)
- Youtube üzerinde yer alan videoların optimize edilmesi durumunda öne çıkma olasılığı artmaktadır.
- Youtube üzerinde Video Seo çalışmaları yürüten kanalların gelirleri %20 artmaktadır.
- Dünya üzerinde 2. büyük arama motoru olduğu için potansiyel müşterilerinize ulaşma imkanınızı artıracaktır.
Youtube SEO Çalışmalarının Web sitelerine Katkısı Nedir?
Projelerin Youtube kanallarında yapılacak olan SEO çalışmalarının izlenme sayılarına ve kanala etkisi olması ile birlikte söz konusu projenin web sitelerine de katkısı büyük olacaktır. Youtube SEO çalışmaları ile kanala eklenen linkler, açıklamada yapılan linklemeler siteye bir güç katabilir. Bununla birlikte timeline kullanımının yapılması, alakalı sorgularda Google SERP üzerinde youtube videosunun çıkmasını sağlayabilir. Youtube videosu ile SERP üzerinde yer almak ise web siteniz ile yer almak ile eşdeğer bir önem arz edecektir.
Eski Videolar İçin Youtube SEO Çalışmaları Yapılmalı mıdır?
Daha önceden yüklenmiş ve SEO açısından yeterince optimize edilmemiş videolar için de Youtube SEO çalışmaları geriye dönük bir şekilde yapılabilir. Bu durum hem güncel kalmak adına sinyaller gönderilmesine hem de eski videoların izlenme sayılarının iyileştirilmesine katkı sağlar. Ayrıca yapılacak olan bu SEO çalışmaları sayesinde yeni yüklenecek olan videoların da hızlı reaksiyon olması sağlanabilir.
Eğer eski videolarınız için Youtube SEO çalışması yapacak iseniz öncelikleriniz şunlar olmaldıır;
- Video başlığı düzenleme,
- Video açıklaması düzenleme,
- Timeline eklemek,
- Oynatma listesi linklemek
Youtube Algoritması için Eski Videolar mı Yoksa Yeni Videolar mı Avantajlıdır?
Youtube algoritması için yeni videolar her zaman eski videolara göre daha avantajlıdır. Yeni ve Youtube SEO çalışması yapılmış bir videonun hızlı ivme alması ve izlenme elde etmesi mümkün olacaktır. Tabi ki bu durum sadece yeni ve eski olmak ile de sınırlı kalmaz.
- Kanalın potansiyel kitlesi,
- İlk 24 saat izlenme sayısı,
- Etkileşim sayısı gibi etkenler de oldukça önemli olacaktır.
Eski videoların yeni gelecek olan rakip videolar ile mücadele edebilmesi adına güncel SEO çalışmalarına odaklanmaları, Youtube SEO adımlarını tekrar tekrar gözden geçirmeleri ciddi fayda sağlayacaktır.
Genel Özet ve E-Rehber Kitapçığı
Evet, Youtube kanallarımız için oluşturduğumuz değerli içeriklerimizi ön plana çıkarmak adına burada bahsettiğimiz 60 farklı Youtube SEO adımını kullanabilirsiniz. Ayrıca geçmiş videolarınız için de bu rehberde yer alan güncellemeleri kullanabilir, Youtube SEO süreçlerinize hız katabilirsiniz. Çünkü güncel kalmak her zaman kazandırır!
Youtube SEO Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Youtube SEO Neden Önemlidir?
Youtube oldukça büyük bir arama motorudur. Burada ön plana çıkmak için videolarınızı optimize etmeyi göz ardı edemezsiniz. Bu nedenle Youtube SEO çalışmalarınız oldukça değerlidir.
Youtube Açıklamlarında Dış Link Paylaşılabilir mi?
Youtube açıklama alanında istediğiniz web sitesi, uygulama ya da herhangi başka bir paltform için link verebilirsiniz. Bu linkler eğer video ile alakalı ise katkı sağlayacaktır.
Youtube Kanalı Optimize Etmek Neden Gereklidir?
Youtube kanallarınızı optimize etmek kanalınızın genel olarak bir yapıya, alaka düzeyine ve kaliteye sahip olmasını sağlayacaktır. Bu nedenle genel kanal özelleştirmelerine ve optimizasyonlarına da değer vermelisiniz.