WordPress SEO Dünya genelinde en çok kullanılan CMS yani içerik yönetim sistemi olan WordPress sitelerin arama motorlarında organik görünürlüklerini artırmak adına yürütülen çalışmalardır.
Milyarlarca kullanıcı ve web sitesi WordPress altyapısı ile hizmet sunmaktadır. Bu WordPress siteler bireysel, kurumsal siteler olabildiği gibi e-ticaret siteleri de olabilmektedir. Bu bilgiler ışığında web üzerinde görünür olmaları ve potansiyel hedef kitlerine ulaşmaları adına WordPress SEO çalışmaları yapılması gereken milyarlarca web sitesi olduğu rahatlıkla söylenebilir.
Ben de WordPress sitelerin bu gereklilikleri çerçevesinde, SEO uzmanı ve bir WordPress kullanıcısı olarak, WordPress siteleri özelinde elde ettiğim deneyimleri WordPress sitelerin hedef kitlelerine ulaşması adına WordPress SEO nedir? nasıl yapılır rehber yazım ile WP site sahiplerine aktarmaya çalışacağım.
WordPress SEO makalemizde şu sorulara cevap vereceğiz;
- WordPress SEO Nedir?
- WordPress SEO Nasıl Yapılır?
- WordPress sitelerimize SEO çalışması yaparken nelere dikkat etmeliyiz?
- SEO İçin WordPress mi Wix mi?
- WordPress Uluslararası ve Çokdilli Projeler İçin SEO Konusunda Uyumlu mudur?
- WordPress E-Ticaret Siteleri İçin SEO Uyumlu mudur?
WordPress SEO Nedir?
WordPress SEO, WordPress içerik yönetim sistemi altyapısına sahip siteler adına özel olarak yapılan SEO çalışmalarıdır. Başka bir deyişle WordPress SEO WordPress altyapılı siteleri arama motorları kalite yönergelerine uygun hale getirerek organik görünürlük artırma çalışmalarıdır. WordPress siteleri özelinde ele alınabilecek arama motoru optimizasyonu süreçlerine genel olarak atıfta bulunmak adına WordPress SEO terimi kullanılmaktadır.
WordPress SEO Nasıl Yapılır?
WordPress web siteleri için yapacağımız SEO çalışmalarında aşağıdaki adımları inceleyeceğiz.
WordPress SEO yapılacaklar listesi;
- SEO Uyumlu hosting seçimi yapın,
- SSL sertifikası kullanın,
- WordPress Okuma ayarlarınızı güncelleyin,
- SEO uyumlu kalıcı bağlantılar kullanın,
- Mülk kurulumlarını gerçekleştirin,
- Site mimarinizi optimize edin,
- Anahtar kelime analizleri yapın,
- WordPress SEO eklentileri kullanın,
- Sosyal etkileşimlere odaklanın,
- Site hızlandırma eklentileri kullanın,
- SEO uyumlu içerik oluşturun,
- Blog keşifleri yapın,
Genel WordPress Ayarları
WordPress paneli ve panel dışında yapılabilecek genel ayarlar ile WordPress siteleri için trafik artırma rehberimize giriş yapacağız. WP sitelerinin genel ayarları diğer adımlardan önce hayata geçirilmek durumundadır ve oldukça hayatidir.
WordPress SEO rehberimizde yer alan genel ayar önerilerimiz şu şekildedir;
- SEO Uyumlu Hosting Seçimi
- SSL
- Okunabilirlik Ayarları
- Kalıcı Bağlantı Ayarları
- SEO Uyumlu Tema Seçimi
- Mülk Kurulumları
SEO Uyumlu Hosting Seçimi Yapın
Hosting seçimi web sitenizin güvenliği, hızı ve doğal olarak kullanıcı deneyimi gibi birçok kriteri etkilemektedir. Bu nedenle iyi bir hosting seçimi, sitemizi SEO uyumlu bir şekilde optimize etmek adına atılabilecek en sağlıklı adımların başında gelmektedir.
WordPress siteleriniz için hosting seçimi yaparken şunlara dikkat edilmelidir;
- Paylaşımlı hosting seçmeyiniz,
- WordPress özel olarak hazırlanmış hostingler seçiniz,
- LightSpeed Server seçimleri yapabilirsiniz,
- İçerisinde mail kullanım hakkı da olan hostingler seçiniz,
- Sitenizin genel hedef kitlesinin lokasyonuna uygun IP’ler seçiniz. Hedef kitleniz Türkiye ise o zaman web sitenizin Türkiye üzerinden IP vermesini sağlayınız,
- Cloudflare uyumlu bir hosting seçiniz,
Bu seçimler sizlere wordpress sitenizin organik trafik oranlarını artırmak adına yapacağınız çalışmalarda ciddi fayda sağlayacaktır. Özellikle site hızı konusunda bir adım önde olacaksınız.
WordPress İçin Uygun Hostingler Nelerdir?
WordPress sitelerinizde SEO çalışmanızı etkilemeyecek uygun hosting seçimleri yapmanız gerekir, Deneyimlerime göre WordPress sitelerde uygun hostingler şunlardır;
- Guzel.net
- Hostinger
- Turhost
- Veridyen
- Natro
SSL Kurulumu Yapın
SSL; Secure Socket Layer’dır. Türkçe olarak ise Güveli geçiş katmanıdır. Bununla birlikte sitelerin alan adının ön kısmında yer alan HTTP ve HTTPS durumlarında ki “S” takısını ifade etmektedir. Sitenin güvenlik durumu ile yakından ilgilidir ve kullanıcı deneyimini direkt olarak ektiler. Güvenlik açısından önemi nedeniyle WordPress web sitelerimiz adına yapacağımız SEO çalışmalarında kesinlikle göz ardı edilmemesi gereken bir konudur.
- Alacağınız WordPress server/hosting üzerinde ücretsiz SSL sertifikası olduğundan emin olmalısınız,
- Ardından WP Hosting admin paneliniz üzerinden alan adınız için SSL sertifikasını aktif ediniz,
- WordPress üzerinde eğer bu adımlara rağmen SSL sertifikası aktif olmadı ise o zaman “Really Simple SSL” eklentisini kurup, SSL sertifikasını aktif edebilirsiniz.
WordPress Okuma Ayarlarınızı Optimize Edin
WordPress üzerinde yer alan “Okuma” ayarları sitenizin arama motorları üzerinde Index durumları ile direkt olarak ilgilidir.
- WordPress Okuma Ayarlarına ulaşma adına “Sol Menü > Ayarlar > Okuma” alanını açınız.
- Okuma ayarları alanında yer alan “Arama motorlarının bu siteyi dizine eklemesine engel olmaya çalış” seçeneğinin kesinlikle seçili olmadığından emin olunuz.
Okuma ayarları sayesinde WordPress sitenizin index durumu açık olacak ve siz aksini sayfa ayarlarınızdan yada kategori ayarlarınızdan belirtmediğiniz sürece siteniz arama motorları üzerinde görünür olacaktır. Bu durum da WordPress SEO çalışmaları adına hayati bir durumdur.
WordPress Kalıcı Bağlantı Ayarlarınızı Optimize Edin
Kalıcı bağlantılar, web sitenizin adres çubuğunda yer alan kimlikleridir. Arama motorları ve kullanıcılar sayfalarınızı bu kalıcı bağlantılar ile anlamlandırmaya başlayacaktır. O nedenle burada yer alan bağlantı ayarlarınız WordPress SEO çalışmalarınız adına hayati önem arz etmektedir.
WordPress Kalıcı Bağlantı Ayarları Nasıl Yapılır?
- Ayarlar > Kalıcı Bağlantılar sekmesini açın,
- Kalıcı bağlantı yapısı ayarınızı > “Yazı İsmi” olarak seçiniz,
- Eğer kategoriniz ve ürün yapılarınız da var ise (E-Ticaret yapısı), yine aynı sayfadan kategori ve ürün temellerini de ayarlamayı ihmal etmeyiniz,
SEO uyumlu bir kalıcı bağlantı ayarı için şunlara dikkat edilmelidir;
- Sayfanızın temel hedef kelimesini kalıcı bağlantınızda direkt geçirin,
- Kategori yapılarınızı da URL içerisinde kullanın,
- URL yapısı içerisinde Türkçe karakter kullanmaktan kaçının
- URL yapılarını sık değiştirmeyin, index kaybı yaşayabilirsiniz,
SEO Uyumlu Tema Seçin
Temalar, kullanıcılarınızın ilk görecekleri görsel yapınızdır. Her zaman dediğimiz gibi WordPress SEO çalışmaları “Kullanıcı odaklı” olmalıdır, kullanıcı deneyimini temel alarak büyümelidir.
WordPress SEO çalışmalarınıza değer katacak bir tema seçimi yaparken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;
- Sayfa yüklenme hızlarına,
- Blog sayfa tiplerine,
- Kategori sayfa tiplerine,
- Ana sayfa şablonlarına,
- Mobil uyumluluğa,
- Optimizasyon ve güncelleme seçeneklerine,
- Basit bir şekilde istediğiniz bileşenleri değiştirebilmeye,
- Temiz ve hızlı kod yapısına.
Bu adımlara – özellikle sayfa yüklenme hızlarına – dikkat ederek yapacağınız tema seçimleri WordPress SEO çalışmalarınız için sizlere ciddi kazanımlar sağlayacaktır.
Mülk (Araç) Kurumlumları
Mülk kurulumları yani gerekli araçların kurulumları WordPress SEO çalışmalarının olmazsa olmazıdır. Kurulacak olan SEO araçları siteye entegre edilerek, kazanılan trafik ve gösterim sayıları, sitede gerçekleşen etkileşimler, kullanıcı yolculukları gibi dijital pazarlama çalışmalarımız için hayati olan metrikler takip edilebilecektir. Bu nedenle WordPress SEO çalışmalarımızda da bu araçları kurmamız gerekmektedir
WordPress SEO çalışmaları adına kurmamız gereken araçlar şunlardır;
- Google Search Console
- Google Analytics
- Google Tag Manager
- Microsoft Clarity
Google Search Console
Google search console, web sitelerinin organik trafik ve gösterim değerlerini gösteren, sayfa deneyimi, tarama istatistikleri gibi Google arama motoru botları tarafından sağlanan bilgileri içeren bir webmaster aracıdır.
Google search console aracının kesinlikle her site adına kurulması gerekmektedir. Kurulum gerçekleştirildikten sonra takip edilecek metrikler ise şu şekildedir;
- Organik tıklama sayısı,
- Organik gösterim sayısı,
- Organik ortalama pozisyon,
- Organik tıklama oranı,
Search console ile ilgili makalelerimiz;
- Google Search Console Kayıt
- Google Search Console Nedir?
- Google Search Console Dizin Hataları Rehberi
- Google Search Console Eğitimi
Google Analytics
Google analytics, web sitenizin trafik kazandığı tüm kanallar hakkında metrikler sunan ve kullanıcı etkileşimi hakkında detaylı boyutları sizlerle paylaşan ücretsiz bir veri toplama aracıdır. WordPress sitelerinizin elde ettiği trafik ve etkileşimleri ölçmek adına hayati bir araçtır. Ücretsiz kullanılması ve her site için kurulabilir olmasından ötürü WordPress SEO çalışmalarımızda da kesin olarak kullanmamız gerekmektedir.
Google Analytics üzerinde takip edeceğimiz önemli metrikler;
- Oturum sayısı,
- Yeni kullanıcı sayısı,
- Dönüşüm sayısı,
- Etkinlik sayısı,
- Etkileşimli oturum sayısı,
Google Analytics hakkında makalelerimiz;
Google Tag Manager
Google tag manager, web sitelerinde takip etmek istediğimiz özel etkinlikler adına kurgular ve kurulumlar yaptığımız ve sitemize yüklediğimiz etiketleri yönettiğimiz ücretsiz bir google aracıdır. WordPress SEO çalışmalarında ihtiyaç duyabileceğiniz özel event oluşturma sizlere ciddi katkı sağlayacaktır. Buna ek olarak e-commerce kurulumlarında da sizlere katkı sunacak olan bir araçtır ve WordPress üzerine kesinlikle kurmanız gerekmektedir.
Google tag manager ile alakalı makalelerimiz;
Microsoft Clarity
Microsoft clarity, web sitelerinin “kullanıcı davranışı” odaklı verilerini ücretsiz bir şekilde toplamamıza olanak sağlayan bir webmaster aracıdır. Google Analytics ve Google Tag Manager ile bağlantısı bulunması sayesinde rahat bir kurulum ve kullanım sağlar.
Özellikle kullanıcı davranışlarını analiz etmemiz gereken projeler için oldukça önemli bir araç olacaktır.
Microsoft clarity ile WordPress sitelerinizde takip etmeniz gereken metrikler;
- Geçersiz tıklamalar,
- Isı haritaları,
- Canlı kayıtlar,
- Kaydırma derinliği.
Site Mimarisi
Site mimari kurgusu, hem kullanıcıların hem de arama motoru botlarının site içerisinde gezinirken iyi deneyim yaşamalarını sağlar. Ayrıca arama motoru botları için hiyerarşini daha net anlamlandırılmasına ve sitede yer alan içeriklerin daha anlamlı bir şekilde ele alınmasına da olanak sağlayacaktır. En nihayetinde arama motorlarının taradıkları tüm sayfalar birer URL okumasına tabi tutulacaktır. O URL’in konumu, hiyerarşideki pozisyonu, sayfanın iyi anlamlandırılması ve istediğimiz gibi okunması adına öneme sahiptir. O nedenle WordPress SEO çalışmalarımız adına site mimarisinin iyi kurgulanması önemli bir konudur. Site mimarisinde ele alacağımız noktalar;
- Kategori Ayarları
- Sayfa Ayarları
- Yazı Ayarları
- Etiket Ayarları
WordPress Kategori Ayarlarınızı Optimize Edin
WordPress kategorilerimiz hem ürün hem de blog kategorileri olabilmektedir. WordPress üzerinde var olabilecek içerik türlerinden bir tanesi olarak karşımıza çıkmaktadır ve ele alınması zorunda olduğumuz bir durumdur.
WordPress sitelerinizin arama motorlarında ön plana çıkartmak için blog kategorileri hakkında dikkat etmeniz gerekenler;
- Indexe açık yada Noindex olarak kullanabilirsiniz, Indexe açık olması durumunda farklı bir sayfa ile çakışmadığından emin olmalısınız,
- Eğer indexe kapalı ise Breadcrumb üzerinde yer alması hiyerarşiniz anlamında sizlere zarar verebilir,
- Indexe kapalı blog kategori yapısı düşünüldüğünde URL hiyerarşinizde yer almaması sizlere daha net fayda sağlayabilir,
- Indexe açık olması durumunda kısa bir text kullanımına tabi tutabilirsiniz.
- Indexe açık ise sitemap’e dahil edilmelidir.
WordPress e-ticaret sitelerinizin arama motorlarında ön plana çıkartmak için ürün kategorileri hakkında dikkat etmeniz gerekenler;
- Kesinlikle Index’e açık olmalıdır,
- E-Ticaret SEO çalışmalarında ilk olarak hedeflenmesi gereken yapılardır,
- Ana kategorilerden alt kategorilere gidecek bir şekilde iç link planına tabi tutulmalıdır,
- SEO uyumlu içerik çalışmalarına tabi tutulmalıdır,
- Kalıcı bağlantı düzleminde yer almaları gerekmektedir,
- Sitemap’e dahil edilmelidir.
WordPress Sayfa Ayarlarınızı Optimize Edin
Sayfalar WordPress altyapılı sitelerde kullanılabilecek 2. içerik türüdür. İletişim, Ana Sayfa, Hakkımda gibi tüm ihtiyaçlar için Sayfa tipi içerikler kullanılacaktır. Kullanılması zorunda olan bir içerik tipidir. O nedenle WordPress SEO çalışmalarımızda hayati bir önemi bulunmaktadır.
WordPress SEO çalışmalarımızda sayfa ayarları için;
- Kesinlikle indexe açık olmaları gerekmektedir,
- Ana sayfalardan alt sayfalarımıza iç link kurgusu bağlanması gerekmektedir,
- SEO uyumlu kalıcı bağlantı çalışmasına tabi tutulmalıdır,
- Pillar (Sütun) içerikler olarak düşünülmelidir. Örneğin “Tedaviler” sayfası açılabilir ve altında “Diş Beyazlatma” sayfası düşünülebilir.
- Sitemap’e dahil edilmelidir.
WordPress Yazı Ayarlarınızı Optimize Edin
Yazılar yada Postlar WordPress altyapılı sayfalar için hayati öneme sahip içerik türleridir. Blog içeriklerinin üretilmesine ve paylaşılmasına olanak sağlayacaktır. O nedenle WordPress SEO çalışmalarımız için hayati öneme sahip durumdadır.
WordPress SEO çalışmalarımızda yazı/post ayarları şu şekilde yapılır;
- Kesinlikle her proje için açılması ve indexe açık olması gerekmektedir,
- SEO uyumlu içerik çalışmalarına tabi tutulması gerekmektedir,
- Kategorizasyonlara tabi tutulması gerekmektedir,
- İçerisinde FAQ, Yazar Kutusu, Görsel ve Video gibi eklemelerin kesinlikle olması gerekmektedir,
- İç link çalışmalarında en alt basamakta incelenmesi gereken ve her türlü bağlantı ile kurgulanması gereken içerik tipleridir.
- Sitemap’e dahil edilmelidir.
WordPress Etiket Ayarları
Etiketler, hem ürünler hem de yazılara eklenebilecek olan yapılardır. Çoklu bir şekilde kullanılabilir ve filtrelere tabi tutulabilir. Çok fazla önerilmeyen yapılardır. Etiket sisteminin sağlıklı bir şekilde kurgulanması ve takip edilmesi oldukça zordur. Bu yapı yerine kategori yapısının sağlıklı bir şekilde kurgulanması daha olasıdır.
WordPress siteler adına Etiket ayarları nasıl olmalıdır?
- Indexe kapalı hale getirilmesi gerekir,
- Sitemap içinde olmaması gerekir,
- Optimize edilmesi zor olduğu için trafik potansiyeli düşüktür,
- WordPress SEO çalışmalarında tavsiye edilmez,
- Kapatmanız tavsiye edilir.
Hedef ve Anahtar Kelime Analizleri Yapmak
Anahtar kelime, hedef kitlenin verdiğimiz hizmetler yada sattığımız ürünlere ulaşmak adına arama motorlarında kullandığı sorgulardır. Bu sorgularda gösterim almak, tıklama kazanmak SEO çalışmaları adına her şeydir. Anahtar kelimeler de WordPress SEO çalışmaları adına bu nedenle “her şey” olarak karşımıza çıkmaktadır. İyi analiz edilmesi ve hedef kitleye uygun bir şekilde tespit edilmesi gerekmektedir. Aksi halde WordPress SEO çalışmalarımızda atılacak her adım sallantıda olacaktır.
Anahtar Kelime Tespitleri
Anahtar kelime tespit ederken iyi bir analiz ortaya koyulması ve büyük bir efor sarf edilmesi gerekmektedir. WordPress SEO çalışmalarında başarılı bir anahtar kelime analiz çalışması yürütmek adına aşağıdaki adımlar uygulanmalıdır;
- Kullanıcı niyetine uygun planlama yapılmalıdır. Ürün detay veya ürün kategori sayfalarında “satın alma” niyeti ön planda tutulmalıdır,
- Blog sayfalarında “bilgi edinme” niyeti ön planda tutulmalıdır,
- Yeni bir site adına yürütülen bir çalışma ise uzun kuyruklu, hacmi ve rekabet düzeyi düşük anahtar kelimeler tercih edilmelidir,
- Web siteye uzun vadede kalıcı katkı sağlayacak kelime ve kelime gruplarına odaklanılmalıdır,
- Uzun vadeli planlamalarda düşük rekabet, yüksek hacim anahtar kelimeler tercih edilebilir,
- Rakip analizleri yapılarak, rakiplerinizin hedef sayfalarında hangi anahtar kelimelerde index aldığını tespit etmelisiniz,
Ek kaynaklar;
- Kullanıcı Arama Niyeti Nedir?
- Anahtar Kelime Nasıl Belirlenir? Nasıl Kullanılır?
- Uzun Kuyruk Anahtar Kelime (Long Tail) Nedir?
Kategori Yapısı
WordPress siteler veya diğer tüm web siteleri için yapılacak olan SEO çalışmaları adına anahtar kelime belirleme süreçleri önemli olduğu gibi, anahtar kelimelerin kategorize edilmesi de çok önemlidir. Ana kelimelerin ve yan kelimelerin belirlenip, tüm kategoriler ve sayfalar için konu bazlı planlamaların yapılması gerekmektedir.
Burada bahsettiğimiz kategorizasyona örnek vermek gerekir ise;
“WordPress SEO” kelimesini hedeflediğinizde söz konusu kelimede yükselmek adına “WordPress” ve “SEO” entity (varlık) özelinde otoriter olmanız gerekmektedir. Bunun için ise WordPress ve SEO ile alakalı ve çok aranan kelimelerde de ön planda olmanız gerekmektedir.
Bunun için, WordPress SEO, E-Ticaret SEO gibi alt kelimelerde de var olmak sizlere katkı sağlayabilecektir.
Bu gibi gruplandırmaları yapmak sizlere WordPress SEO çalışmalarınız özelinde ciddi bir artı kazanç sağlayacaktır. Öne çıkmanızı daha da kolaylaştıracaktır.
WordPress Eklentileri
WordPress altyapısı sunduğu açık kaynak kod sayesinde birçok geliştiriciye eklenti oluşturma ve bu eklentileri ücretli yada ücretsiz olarak paylaşma imkanı sağlamaktadır. Bu eklentiler birçok süreç içerisinde WordPress kullanıcılarına fayda sağlamaktadır ve bu süreçler içerisinde SEO da bulunmaktadır.
WordPress SEO çalışmalarımızda kullanmamız gereken eklentiler;
- Rank Math SEO
- Yoast SEO
- All-im-One SEO
- WP-rocket
- LiteSpeed Cache
- W3 Cache
- WP Optimize
- Blog Social
- Zapier
WordPress SEO Eklentileri
SEO eklentilerimiz WordPress altyapılı siteler için kesinlikle kullanmamız gereken eklentilerdir. Burada bahsedeceğimiz WordPress SEO eklentilerimiz sayesinde süreçlerimizin daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde ilerlediğini göreceğiz.
Alakalı makalemiz; WordPress SEO Eklentileri
Rank Math SEO Eklentisi
Rank Math SEO eklentisi, WordPress siteler adına yapacağımız SEO çalışmaları adına en çok tavsiye edebileceğim eklentilerin başında gelmektedir. Bu eklenti sayesinde ücretsiz bir şekilde, WordPress SEO çalışmalarında -özellikle WordPress teknik SEO çalışmalarımızda- bizlere ciddi ivme kazandıracaktır. Bu nedenle bir SEO uzmanı olarak kesinlikle sizlere önermekteyim.
Rank Math SEO ile WordPress sitelerinde neler yapabilirsiniz?
- Site haritası oluşturabilirsiniz,
- Otomatik yapısal veri işaretlemeleri yapabilirsiniz,
- Index ve Noindex durumlarını ayarlamak,
- İç link ve Dış link düzenlemeleri yapabilirsiniz,
- İstenmeye içerik tiplerini kapatabilirsiniz,
- Arşiv sayfalarını planlayabilirsiniz,
- Instant indexing ayarları yapabilirsiniz,
- Anahat kelime bazlı SEO analizleri yapabilir ve öneriler alabilirsiniz,
- Title ve Meta description düzenlemeleri yapabilirsiniz,
- 301,302 yönlendirmeleri yapabilirsiniz
Yoast SEO Eklentisi
Yoast SEO eklentisi, WordPress altyapılı siteler tarafından en çok kullanılan SEO eklentilerin başında gelmektedir. Birçok özelliği ile WordPress SEO süreçlerimize olumlu anlamda direkt katkı sağlamaktadır. Rank Math SEO ile kıyasladığım zaman 2. sırada tercih ettiğim bir SEO eklentisidir. Genellikle Rank Math eklentisini tercih etmekteyim.
Yoast SEO ile WordPress sitelerinde neler yapabilirsiniz?
- Site haritası oluşturabilirsiniz,
- Otomatik yapısal veri işaretlemesi kullanabilirsiniz,
- Index ve Noindex durumlarını ayarlayabilirsiniz,
- İç link ve Dış link düzenlemeleri yapabilirsiniz,
- İstenmeye içerik tiplerini kaptabilirsiniz,
- Arşiv sayfalarını planlayabilirsiniz,
- Anahat kelime bazlı SEO analizler yapabilirsiniz,
- Title ve Meta description düzenlemeleri yapabilirsiniz,
Yoast SEO Nasıl Kurulur?
- WordPress panelinize gidin ve “Eklentiler” alanını açın,
- Karşınıza çıkan sayfada sol üst kısımda “Ekle” alanına tıklayın,
- Eklenti kütüphanesinde sağ kısımda arama çubuğuna “Yoast SEO” yazın,
- Eklentiyi bulun ve “Kur” tuşuna basın,
- Daha sonra “Etkinleştir” tuşuna basın.
All-in-One SEO Eklentisi
All-in-One SEO eklentisi, Yoast ve Rank Math ile birlikte en çok kullanılan WordPress SEO eklentilerden bir tanesidir. Genel olarak çok fazla önermediğim ve tercih etmediğim bir SEO eklentisidir. Yoast ve Rank Math ile karşılaştırdığımız zaman, özellikleri daha azdır.
All-in-One SEO ile WordPress sitelerinde neler yapabilirsiniz?
- Site haritası oluşturmak,
- Index ve Noindex durumlarını ayarlamak,
- İç link ve Dış link düzenlemeleri yapmak,
- İstenmeye içerik tiplerini kapatmak,
- Arşiv sayfalarını planlamak,
- Title ve Meta description düzenlemeleri yapmak,
WordPress Site Hızı Optimizasyon Eklentileri
Site hızları WordPress SEO çalışmaları adına hayati öneme sahip bir konudur. Kullanıcı deneyimi ile direkt olarak ilgilidir. Teknik SEO çalışmalarının en ön plana alınması gereken noktasıdır. Bu nedenle WordPress SEO rehberimizde site hızı optimizasyon eklentilerinden de bahsedeceğiz.
Alakalı içerik; https://www.batuhandurmaz.com/site-hizi-iyilestirme/
Bu çalışmayı yapmadan önce site hızlarınızı Page Speed Insights üzerinden analiz edebilirsiniz.
WP-Rocket
WordPress altyapılı siteler adına hızlı ve güvenilir bir şekilde site hızlarını artırma konusunda hizmet sunmakta olan bir eklentidir. Ücretli olarak kullanılmaktadır. Ücretsiz bir versiyonu bulunmamaktadır. Diğer site hızı eklentileri ile kıyaslandığı zaman çok daha fazla verim verdiği görülmektedir ve sizlere tavsiye edebileceğim eklentilerin başında gelir.
WP-Rocket site hızlandırma eklentisi ile neler yapabilirsiniz;
- CSS Optimizasyonları,
- JS Optimizasyonları,
- Eksik resim boyutları ekleme,
- Lazy-load,
- CSS birleştirme,
- Ön bellekleme,
- Preload,
- JavaScript erteleme
Bu sayede site hızlandırma süreçlerinizde inanılmaz bir avantaj elde edebilirsiniz.
Tabi tüm geliştirmeleri yaptıktan sonra muhakkak temalarınızda bir sorun olmadığından emin olmalısınız.
WP-Rocket eklentisi; https://wp-rocket.me/
LiteSpeed Cache
LiteSpeed cache ücretsiz bir şekilde WordPress altyapılı sitelerde kullanılabilmekte olan site hızlandırma eklentisidir. WP-Rocket ile kıyaslandığı zaman daha az özelliğe sahip olduğu söylenemez ancak her site için WP-Rocket eklentisi kadar iyi sonuçlar vermemektedir. Bu avantajları sayesinde site hızlandırma eklentilerimiz arasında 2.sırada kensidine yer bulmuştur.
Ücretsiz bir eklenti kullanmayı tercih ederseniz bu kesinlikle LiteSpeed Cache eklentisi olmalıdır.
LiteSpeed Cache Site Hızlandırma Eklentisi Özellikleri Nelerdir?
- Ön bellekleme,
- CSS Minify,
- JavaScript Minify,
- HTML Minifiy,
- Lazy-Load,
- Eksik görsel boyutları ekleme,
- DNS Prefecth
W3 Cache
W3 cache ücretsiz bir site hızlandırma eklentisidir. WordPress altyapısı kullanan siteler için çözüm sunmaktadır. SEO uzmanı olarak deneyimlerimden bahsetmem gerekir ise WP-Rocket ve LiteSpeed Cache eklentilerinin arkasında kalmaktadır. Ücretsiz bir eklenti olması nedeniyle tercih edilebilir. Özellikle eğer sunucunun LiteSpeed cache eklentisini desteklemiyor ise tavsiye edebilirsiniz.
WP Optimize
WP Optimize ücretsiz bir site hızlandırma eklentisidir. WordPress altyapısı kullanan siteler hızlandırma çözümleri sağlamaktadır. Genellikle tercih ettiğim eklentiler arasında yer almamaktadır. Ancak tema uyumsuzluğu yaşanması durumlarında tercih edilebilir.
LiteSpeed cache eklentisi ile benzer kullanım özelliklerine ve avantajlarına sahiptir.
WordPress Sosyal Paylaşım Eklentileri
Sosyal paylaşım eklentileri, WordPress web sitenizde yeni paylaştığınız içerikleri otomatik bir şekilde birden fazla sosyal medya hesabınızı bağlayarak aynı anda paylaşım yapmanıza olanak sağlamaktadır. Bu da farklı trafik kaynaklarından hızlı bir şekilde etkileşim almanıza olanacak sağlayacaktır ve bu nedenle WordPress SEO rehberimizde kendisine yer bulmaktadırlar.
BlogSocial
BlogSocial eklentisi içerisine aynı anda birden fazla sosyal medya hesabı ekleyebildiğiniz ve yetki verebildiğiniz ücretsiz bir sosyal paylaşım eklentisidir.
BlogSocial eklentisi ile;
- Diggo
- Tumblr
- Twitter gibi sosyal medyalar ile entegre çalışmaktadır. Otomatik bir şekilde bu sosyal medyalardan paylaşım yapmanıza olanak sağlamaktadır.
Zapier
Zapier sadece WordPress siteler için değil tüm dijital pazarlama süreçleri için çözümler üretmekte olan no-code bir otomasyon sistemidir. Web tabanlı çalışmaktadır. Her proje için, her site için kullanılabilmektedir.
Zapier ile neler yapabilirsiniz;
- Otomatik sosyal medya paylaşımları yapabilirsiniz,
- Google sheets ve Trello bağlantısı kurabilirsiniz,
- Google sheets ve G-mail bağlantısı kurabilirsiniz,
- Otomatik hatırlatıcılar kurabilirsiniz,
- Otomatik mail kurguları hayata geçirebilirisiniz.
Üstelik bunları yaparken herhangi bir şekilde kodlama bilgisine sahip olmanız da gerekmemektedir.
Zapier ile ilgili ek kaynaklarım; https://www.batuhandurmaz.com/zapier-egitimi/
WordPress Güvenlik Eklentileri
WordPress açık kaynak kodlu bir altyapı olduğu için güvenlik riskleri barındırabilmektedir. O nedenle WordPress SEO çalışmalarınız sırasında wordpress güvenlik optimizasyonu için güvenlik eklentileri kullanmanız şarttır.
WP Hide Login
WP Hide Login eklentisi ile WordPress admin paneli giriş linkinizi değiştirebilirsiniz. Bu sayede herkese açık bir admin paneliniz olmayacaktır ve kullanıcı adı/şifre girdiğiniz giriş sayfanız özel bir link ile koruma altında olacaktır.
Akismet
Akismet eklentisi, yorum filtreleme ve spam yorum tespit etme eklentisidir. WordPress üzerinde ücretsiz bir şekilde Akismet eklentisini kurarak, yazılarınıza gelen yorumları otomatik bir şekilde filtreleyebilirsiniz. Bu da sizlere daha temiz bir yazı ve yorum alanı bırakacaktır. O nedenle kesinlikle Akismet kullanmalısınız.
Wordfence
Wordfence eklentisi, sitenizin tüm güvenlik durumlarını yakından takip eden ücretsiz bir eklentidir. Wordfence Sitenizdeki tüm eklentilerin açıklarını, site genel güvenlik durumunuzu yakından takip eder. Sizlere WordPress siteniz adına geniş kapsamlı bir güvenlik sunar.
İçerik Optimizasyonları
İçerik SEO çalışmaları adına oldukça belirleyici bir unsurdur. Hatta bir çok SEO uzmanı adına içerik çalışmaları SEO için olmazsa olmazdır. WordPress SEO çalışmalarımız adına da içerik çalışmalarının bir SEO uzmanı olarak hayati ve vazgeçilemeyecek bir unsur olduğunu düşünmekteyim.
WordPress sitelerinizde SEO uyumlu makaleler yayımlamak size şunları kazandırır;
- Daha fazla alakalı kelimeden index almak,
- Daha fazla gösterim elde etmek ve görünürlüğünüzü artırmak,
- Alakalı kelimelerden organik trafik kazanmak,
- İç link ağınızı güçlendirmek,
- Potansiyel hedef kitlenize ulaşmak
O nedenle, İçerik tespitleri, SEO uyumlu içerik oluşturma ve İçerik geliştirme süreçleri hayati derecede öneme sahiptir.
İçerik Tespitleri
WordPress SEO çalışmalarında potansiyel anahtar kelimeleri keşfettikten sonra, bu anahtar kelimeler ile eşleşecek olan içerik konuları tespit etmek gerekmektedir. Bu sizlerin tüm süreçlerinize çağ atlatacaktır.
WordPress SEO süreçlerinizde içerik tespit etmek adına aşağıdaki yapılacaklar listesini uygulayın;
- Rakiplerinizin trafik alan bloglarını tespit edin,
- Hedef kelimeleriniz ile yakınlık gösteren, ürünlerinizin satın alma yolcuğundan bir önceki basamağında olan ve bilgi edinme niyeti ile örtüşen kelimelere odaklanın.
- Örneğin; “Spor Ayakkabı” satıyor iseniz, “En iyi spor ayakkabı markaları listesi”,” Spora giderken alınması gerekenler” gibi kelimeleri tespit edin,
- Kullanıcılarınızın ilgisini çekebilecek, hizmetleriniz ile örtüşen Nedir? Nasıl yapılır? gibi konulara odaklanın,
- Anahtar kelimenizi Google’da arattığınızda karşınıza çıkan “Arama Önerileri” alanındaki kelimelere odaklanın,
- Anahtar kelimenizi Google’da arattığınızda karşınıza çıkan “Sıkça Sorulan Sorular” alanındaki sorulara odaklanın
- Bir kullanıcı gibi düşünerek, kullanıcın satın alma yapmadan önce gerçekleştirebileceği adımları ve sorguları düşünün,
- Ahrefs, Semrush, Google keywords planner gibi anahtar kelime analiz araçlarından faydalanın,
Bu adımları uygulayarak WordPress SEO süreçlerinize ciddi katkı sağlayacak içerik konuları tespit edebilirsiniz.
SEO Uyumlu İçerik Oluşturma
SEO uyumlu içerik, belirli hedef kelimeler çerçevesinde planlanmış ve optimize edilmiş içeriktir. Hedeflerin iyi belirlenmesi ve uzmanlar tarafından planlanmasını gerektirmektedir.
WordPress sitelerinizde SEO uyumlu içerik oluşturmak sizlere şu avantajları sağlar;
- Daha hızlı trafik,
- Daha fazla iç link,
- Daha güvenilir sayfalar,
- Daha olumlu sinyaller (Algoritmalara)
bu maddeler de sizlere hızlı ve uzun vadede kalıcı SEO başarısı getirecektir.
WordPress SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?
- Özgün içerikler tespit edin,
- Organik yazım dili kullanın,
- Anahtar kelime kullanın,
- Metni gerektiği kadar uzun tutun,
- Başlık düzeninize dikkat edin,
- SEO uyumlu URL yapısı kullanın,
- Görsel ve Video materyaller ekleyin,
Daha fazlası için; SEO uyumlu içerik oluşturma rehberi
İçerik Güncelleme
İçerik güncelleme, eski ve performans anlamında yetersiz olan içeriklerin SEO kriterleri çerçevesinde optimize edilme sürecidir. Bu süreç, eskimiş içeriklere yeni ve güncel bilgileri eklemek, rakip analizleri yaparak kelime bazlı güncelleme yapmak üzerine kuruludur.
İçerik güncellemeleri yapmak;
- İyi performans vermeyen yazılardan daha iyi verim alınması,
- Güncellik sinyallerinin gönderilmesi,
- Rekabet düzeyini artırma gibi noktalarda sizlere avantaj sağlayacaktır.
Bu avantajları kazanmak için içeriklerinizi düzenli olarak güncellemenizi bir SEO uzmanı olarak tavsiye ederim.
SEO uyumlu İçerik güncelleme adımları nelerdir?
- Pozisyon olarak 10-15 sıralamalarında kalan içerikleri tespit edin,
- Bu içerikleri güncellemek için rakip analizleri yapın,
- Eksik başlıkları tespit edin,
- Eksik kelimeleri tespit edin,
- Kullanıcı deneyimini analiz edin,
- Güncellemeleri gerçekleştirin,
- Sosyal medya üzerinden paylaşın
WordPress Sitelerde SEO Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
WordPress siteler SEO çalışmaları adına gayet hızlı ve uygun bir altyapı sağlar. Ancak bu sizleri çok az eforla çok iyi sıralamalara ulaştıracağı anlamına gelmemektedir. O nedenle WordPress siteleriniz adına optimizasyonlar yaparken aşağıdakilere dikkat etmeniz gerekir;
- WordPress SEO eklentilerinin her dediğini yapmak zorunda değilsiniz,
- Organik olmayan SEO önerilerini sitenize uygulamayın,
- WordPress sitenizi sürekli olarak güvende tutun,
- Her zaman optimize edilmiş bir tema seçin,
- Overoptimize çalışmalardan uzak durun,
- WordPress eklentilerinizi ve temanızı sürekli güncel tutun,
- Sadece anahtar kelime odaklı olmayın,
- Sitenizin index sayısını sürekli olarak kontrol edin,
SEO Çalışmaları İçin WordPress mi Yoksa Wix mi Daha Uyumludur?
SEO çalışmaları göz önünde bulundurularak bir proje planlanacak ise WordPress altyapılarının Wix’e kıyasla daha avantajlı olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Çünkü benim deneyimlerime göre WordPress sitelerin SEO konusunda avantaj sağlayacak birçok özelliği bulunmaktadır.
WordPress sitelerin SEO konusunda sağladığı avantajlar şunlardır;
- Ücretsiz bir altyapı sağlaması,
- Binlerce SEO eklentisi olması,
- Açık kaynak kod yapısına sahip olması ve kod yapısında kolay düzenleme imkanı sağlaması,
- Binlerce SEO uyumlu temaya sahip olması,,
- Kolay kullanılabilir ve erişebilir olması
WordPress Uluslararası ve Çokdilli Projeler İçin SEO Konusunda Uyumlu mudur?
WordPress’in en büyük avantajlarından bir tanesinin binlerce eklenti ile her yapıya karşılık bir çözüm üretebilir olmasından bahsetmiştik. Bu eklentiler sayesinde WordPress sitelerin uluslararası ve çokdilli projeler yönetmek adına SEO uyumlu olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
İçerisinde barındırdığı çeviri ve çokdilli eklentiler sayesinde uluslararası projelere ciddi katkı sağlar ve uluslararası SEO konusunda avantaj elde edersiniz.
WordPress sitelerin çokdilli olmasına katkı sunan eklentiler şunlardır;
- Pollylang
- WPML
- GTranslate
- TranslatePress
Çokdilli WordPress sitelerde dikkat etmeniz gerekenler ise şunlardır;
- Hreflang yapılarına uygunluğu kontrol edin,
- Her dil için siteharitası olduğundan emin olun,
- Sayfalar arasında dil geçişlerinin kolay olduğundan emin olun,
WordPress E-Ticaret Siteleri İçin SEO Uyumlu mudur?
WordPress e-ticaret için çok önemli eklentiler ve avantajlar sağlar. Özellikle WooCommerce eklentisi ile E-ticareti çok kolay hale getirebilir. Eklentilerin sunduğu avantajlar sayesinde WordPress siteleri e-ticaret projeleri için SEO uyumludur diyebiliriz.
WordPress altyapısının E-ticaret SEO konusunda sunduğu avantajlar şunlardır;
- WooCommerce eklentisi,
- Kategori ve Ürün sayfalarının optimize edilebilmesi,
- Kolay ödeme sistemleri entegrasyonları,
- Pazaryeri entegrasyonları,
- Mail marketing optimizasyonları,
Bu soru ile ilgilendiğiniz için E-Ticaret SEO Nasıl Yapılır? adlı yazımızı da ziyaret etmek isteyebilirsiniz.
WordPress SEO Danışmanlığı Nedir?
WordPress SEO danışmanlığı, WordPress altyapılı siteler özelinde yürütülmekte olan bir danışmanlıktır. Özellikle WordPress konusunda hem yazılım hem de SEO konusunda uzman danışmanlar tarafından yürütülmekte olan bir süreçtir. Planlanan bu SEO danışmanlığı sürecinde WordPress web sitesinin hem teknik hem de site içi elementler açısından kusursuz hale getirilmesi ve web sitesinin anahtar kelimelerde ön plana çıkması hedeflenir.
WordPress siteler adına yapılacak olan bu SEO danışmanlığında web sitelerinin kategorileri hem kişisel, hem e-ticaret hem de B2B siteler olabilir. O nedenle bu tarz bir hizmeti sağlamak adına yeterli donanıma ve deneyime sahip olmak şarttır.
WordPress SEO Nasıl Öğrenilir?
WordPress SEO öğrenmek için ilk olarak WordPress CMS yapısını çok iyi kullanmak gerekmektedir. Ardından wordpress içerik yönetim sisteminde SEO mantalitesini iyileştirecek eklenti kullanımları ve içerik üretilmerine odaklamak gerekmektedir. Tüm bunlara ek olarak WordPress tecrübesi olan bir SEO uzmanı tarafından oluşturulmuş SEO eğitimi almak sizlere zaman ve tecrübe kazandıracaktır.
Sonuç
WordPress siteler, SEO için oldukça uygun ve verimli altyapılardır. SEO uzmanlığı kariyerim içerisinde birçok WordPress site ile başarılı proje tamamlama fırsatı da buldum. O nedenle bu rehberde yer alan içeriklerin sizlerin WordPress sitelerinize ve hedefleriniez çok uygun olduğunu düşünüyorum. Bu rehberde sizlere deneyimlerimden yola çıkarak sunduğum WordPress SEO adımlarını takip ederek, organik trafiğinizi yükselteceğinizi düşünmekteyim.
Eklenti önerilerine odaklanarak, SEO uyumlu içerikler paylaşmak sizleri rakiplerinizden bir adım öne atacaktır.
WordPress SEO Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
WordPress SEO Uyumlu mu?
WordPress siteler, eklenti avantajı, kolay içerik üretimi ve güncelleme gibi seçenekler sayesinde SEO çalışmaları için oldukça uyumludur. Uygun altyapılardır.
WordPress SEO Eklentilerden Hangisi Daha İyidir?
WordPress SEO eklentilerinden en iyisi Rank Math SEO eklentisidir. Sizlere ciddi ve ücretsiz avantajlar sağlayacaktır.
WordPress Siteler Güvenilir mi?
WordPress siteler açık verebilmektedir. Ancak iyi bir sunucu ve güvenlik eklentileri ile bu açıkları kapatabilirsiniz.
8 Comments
Merhaba Batuhan bey, belki yazıda bahsettiğiniz ancak gözümden kaçmış olabilir. WordPress seo için rank math eklentisini mi önerirsiniz yoksa Yoast SEO eklentisini mi?
Merhaba İbrahim bey, benim şahsi deneyimlerimden yola çıkarak Rank Math SEO eklentisinin WordPress siteler adına çok daha esnek optimizasyon seçeneği sağladığını söyleyebilirim.
Hocam WordPress siteye yeni geçtim. Blogspot sitemi taşıdım. URL’lerimde ciddi hatalar oldu. 301 yönlendirmeleri sizce nasıl yapmam lazım? WP seo süreçlerini en az etkileyecek yönlendirme eklentisi önerir misiniz?
Merhaba Mustafa, önerim Rank math gibi bir SEO eklentisi yükleyerek, bu eklenti içinde yer alan “Yönlendirmeler” alanından yönlendirmeleri yapman olacaktır. Ekstra eklentiye gerek yok bence.
Hocam öncelikle elinize sağlık, harika bir içerik olmuş. Gerçekten çok faydalı. Benim şöyle bir sorum olacak. WordPress sitemde SEO çalışmalarını olumsuz olarak etkilemeden çok dilli bir kurgu nasıl yapabilirim? Hangi eklentiyi önerirsiniz?
Merhaba Cengiz, yorumun için teşekkür ederim. Çok dilli bir site için kullanmanı tavsiye edeceğim eklentiler Pollylang ve WPML olacaktır. Bu eklentiler wordpress sitelerine SEO açısından hiçbir zarar vermez. Hreflang kurguları da çok iyi sağlamaktadır.
Batuhan bey merhaba, wordpress sitesinde EN ve TR olmak üzere çift dilli bir yapımız var. Ancak bu yapıda her iki dil için sitemap oluşturamıyoruz maalesef. bu konuda ne yapabiliriz? Otomatik olarak bunu nasıl sağlarız? Bu arada pollylang kullanıyoruz çeviri ve eşleştirme için? SEOya en uygun olacak şekilde nasıl bir düzenleme yapabiliriz?
Merhaba Ceren, WP sitelerde otomatik bir çokdilli site haritası oluşturmak için Pollylang çok uygun değil maalesef. Rankmath ve Yoast ile eşleşmesi yok. O nedenle WPML daha faydalı bir eklenti seçimi olur.