Title; web sitelerinin sayfa başlıklarını belirlemek için kullanılan HTML etiketidir. Sayfanın <head> etiketleri arasında <title> </title> içerisinde yer alır ve içerisinde girilen metni sayfanın başlığı olarak belirler. Oluşturulan sayfa başlıkları ise arama motorları sonuç sayfasında (SERP) ya da adres çubuklarında gösterilmektedir.
<title> Title Nedir? Title Örneği </title>
Title (sayfa başlıkları) kullanıcının ve arama motoru botlarının ilk karşılaştıkları anlamlı metindir. Bu nedenle sayfa başlıklarının en iyi şekilde optimize edilmesi web sayfalarının avantajına olacaktır.
Bu Yazıda Nelerden Bahsedeceğiz?
ToggleTitle Neden Önemlidir?
Sayfa başlıklarının optimize bir şekilde oluşturmasının web sitelerine avantajlar sağlayacağından bahsetmiştik. Peki maksimize edilmiş title kullanımları ile neler kazanabiliriz gelin yakından bakalım;
- Sayfanızın anlam bütünlüğünü ve derinliğini artırabilirsiniz,
- Arama sonuç sayfalarında kullanıcılara olumlu bir izlenim sunabilirsiniz,
- Botların sayfanızın ana temasını anlamasını başlıklarınız ile hızlandırabilirsiniz,
- Sayfalarınızın izlenme/gösterim orantısını arttırabilirsiniz.
SEO Uyumlu Title Nasıl Yazılır?
Arama motoru optimizasyon süreçlerinde web sitelerinin her bir parçası önem arz eder. Sayfa başlıkları (title) da önem arz eden unsurların başında gelir. Bu nedenle SEO uyumlu title yazımına da kafa yormak gerekecektir.
Title yazımında dikkat edilmesi gereken, sizlere fayda sağlayacağını düşündüğüm belli başlık kriterler mevcuttur;
- Title karakter sayınızı 55-65 karakter arasında tutabilirsiniz. Bu sayede tüm başlığınız tek seferde, herhangi bir bölünme olmadan arama sonuç sayfasında yer alacaktır. Ancak başlığı kısaltmak için başlığın anlamsız olmasına da göz yummayın.
- Yine aynı şekilde sayfa başlığı oluştururken 35 karakterden kısa olmamasına da özen gösteriniz.
- Sayfa başlıklarınızda kesinlikle sayfanızın hedef kelimesini kullanmaya özen göstermelisiniz. Title tag içerisinde anahtar kelimenizi bir kere kullanmanız yeterlidir. Bunun yanı sıra yan kelimeleri de ekleyebilirisiniz.
- Title yazımı sırasında kullanıcıların ilk izlenimlerini etkilemeyi de hesaba katmalısınız. Yani başlığınızı ilgi çekici bir hale getirmelisiniz. “Güncel, En Çok, En İyi, Rehber, Kılavuz, A’dan Z’ye” gibi kalıpları başlıklarınıza eklemeyi düşünebilirsiniz. Ayrıca başlıklarınızda rakamlar kullanmakta size fayda sağlayabilir.
- Kısa bir başlık ile istediğinizi verdiğinizi düşünüyorsanız, başlık sonuna marka adınızı ekleyebilirsiniz.
- Başlıklarınızı yazım kurallarına uygun yazmalısınız. Hepsini büyük harf ile ya da küçük harf ile yazmamalısınız.
- Title içerisinde kullanacağınız farklı cümleleri birbirinden ayırın. (-) işareti ya da ( | ) kullanabilirsiniz.
Etkili Başlık Örneği
SEO uyumlu başlık yazımından bahsettikten sonra şimdi de etkili ve başarılı olmuş örnekleri inceleyebiliriz. Google üzerinden “En İyi Restoranlar” araması yaptıktan sonra karşımıza gelen ilk iki sonuca bakalım.
İlk sonuçta ve ikinci sonuçta gördüğümüz gibi “En İyi” kalıbı kullanılarak tıklama oranı arttırma odaklı bir yazım seçilmiş. Bunun yanı sıra ilk başlıkta ödül alan mekanların içerikte yer aldığı vurgulanmış. Ayrıca bu arama sorgusunu yapacak kullanıcıların tavsiye aradıkları düşünülerek “Tavsiyeler” kelimesi de başlığa eklenmiş. Ancak başlık fazla uzun yazıldığı için (…) ile kullanıcıya sunulmuş. Burada anlam bozukluğuna sebebiyet veren bir durum ortaya çıkmış.
İkinci başlıkta ise “En İyi 10” kalıbı kullanarak içerik hakkında net bir bilgi verilmiş. Ayrıca 2021 kelimesi başlığa eklenmiş ve içeriğin güncelliği vurgulanmış. Bununla birlikte title uzunluğu yeteri seviyede tutulmuş ve görünüm bozulmamış. Ayrıca marka adı başlık sonuna eklenerek, kullanıcıların marka farkındalığı edinmesine katkı sağlanmış.
SEO uyumlu içerik nedir? Nasıl olmalıdır? yazımızı da inceleyebilirsiniz.
- Title Nedir?
Title web sayfalarının başlıklarını ifade eden web terimidir.
- SEO Title Uzunluğu Ne Olmalıdır?
Sayfa başlığı oluştururken 55-65 karakter arasında bir metin yazabilirsiniz.
- Sayfa Başlıklarına Anahtar Kelime Eklenmeli midir?
Sayfa başlıklarınız için kesinlikle anahtar kelimenizi kullanmalısınız. Ayrıca yan kelimelerinizi de ekleyebilirsiniz.