Arama Motoru Optimizasyonu, web sitenize trafik kazandırma ve sıralama yükseltme hedeflerini kapsayan bir plan ve program zincirinden oluşmaktadır. Belirli bir yol haritasına sahip olmayan hiçbir SEO çalışması başarıya ulaşamayacaktır. Bu nedenle de web sitenizin ve doğal olarak sizlerin hedeflerine yaklaşmanız mümkün olmaz. Optimizasyon çalışmaları sırasında doğru bir yol haritasına sahip olmak sizlere hem vakit hem de maliyet açısından rahat bir nefes aldırabilir. Bu nedenle doğru planlama yapabilmek için SEO analizi çalışmalarını yürütmek çok önemli olacaktır.
Kaliteli bir planlama, kaliteli bir sonuç demektir. Bu durum göz önünde bulundurulduğu taktirde çalışmaları bir uzman ile yürütmek düşünüldüğünden daha az maliyetli ve daha az uğraştırıcı olacaktır. Çünkü bir SEO uzmanı sizlere her zaman en iyi yol haritasını sunabilir. İşte bu yol haritasına sahip olmak için de en iyi şekilde seo analizi yapılması gerekir. Peki bir yol haritasını çıkarmak ve hedeflere ulaşmak için nasıl bir analiz yapılmalıdır? Bir optimizasyon çalışması için yapılması gereken analizin aşamaları şu şekildedir;
- Hedef Belirleme
- Durum Belirleme
- Yol Haritası Oluşturma
- Süreç Belirleme
Bu Yazıda Nelerden Bahsedeceğiz?
Toggle1.Hedef Belirleme
Hedef belirlemek, seo analizi çalışmalarında en önemli parçadır. Web sitenizin ve dolayısıyla sizlerin hedefleri açık bir şekilde ortaya konulmalıdır. Bu konuda çalışmış olduğunuz uzmana/danışmana aklınızda ki hedefleri en net bir biçimde dile dökmelisiniz. Bu hedefler çerçevesinde yola nasıl çıkılacağı ve bu çalışmaların ne kadar süreceği konusunda ortaya somut veriler konulabilecektir. Tabii unutulmamalı ki ortaya konan bu hedeflerin ilk aşamada gerçekçi olması ve atılacak olan adımların eksiksiz bir şekilde atılması gerekmektedir. Yani sıçrama yapmak için uzun vadeli faydasız ya da zarar verecek olan hamlelerden kaçınılmamalı ve gerçekçi bir yol izlenmelidir.
2.Durum Belirleme
Hedef belirleme esnasında ilk etapta kafada ki kimi soru işaretleri giderilmiş ve yapılacak olan çalışmalar adına belli başlı bir şekil oluşmaya başlamıştır. Ancak hedef belirleme aşamasından sonra muhakkak içinde bulunulan durum analiz edilmelidir. Web sitesinin ne aşamada olduğu, hedeflere ne kadar yakın ve ne kadar uzak olduğu belirlenmelidir. Durum belirleme sırasında, belirlenen hedef ile arada bir uçurum olması halinde, hedeflerin daha uzun vadelere yayılması ve ilk etapta daha gerçekçi hedeflere yönelinmesi akıllıca olacaktır. Bu nedenle içinde bulunulan durum hem problemi netleştirmek hem de çözümü netleştirmek adına çok önemlidir.
3.Yol Haritası Oluşturma
Hedef belirleme ve Durum belirleme aşamalarının ardından somut adımlar atabilmek adına artık bir yol haritası belirlemenin zamanı gelmiştir. Yol haritası, belirlenmiş olan durum göz önünde bulundurularak yeniden dizayn edilmiş hedeflere en kaliteli bir şekilde nasıl ulaşılabileceğinin bir planlaması demektir. İlk etap çalışmaları sırasında belirlenmiş olan ihtiyaç çerçevesinde hangi araçların kullanılacağı, üretilmesi gereken içerikler, alınması gereken backlink sayıları değiştirilmesi/iyileştirilmesi gereken teknik detaylar plan oluşturma çerçevesinde belirlenecektir. Bu sayede artık hedeflere ulaşmak adına somut olarak ortaya konmuş olan bir yol haritası ve atılması gereken adımlar zinciri oluşturulmuş olacaktır.
4.Süreç Belirleme
Yol haritasının oluşturulmasının ardından artık hedeflere ulaşmak adına atılması gereken adımlar netleştirilmiştir. Bundan sonra çalışmalara başlamak ve sonuçları görmek gerekecektir. Tabiki de çalışmaların yayılması gereken zaman dilimini belirlemek ve sonuçları bu çerçevede yorumlamak analiz çalışmaları adına büyük önem arz edecektir. Çalışmaların süreceği tahmini bir zaman dilimi belirlemek, hem hedef için hem de gidilen yol için gerçekçi bir bakış açısı ortaya koymak demektir. Gerçekçilik hedefler ile birleştiğinde kaliteye ulaşmak her zaman daha kolay ve daha tatmin edici olacaktır.
Tüm bu aşamalar, sağlıklı bir çalışma için olmazsa olmazdır. Hem sizi hedeflerinize ulaştıracak olan uzmanlara hem de sizlere büyük kolaylık sağlar. Bu nedenle analiz çalışmaları başarının en önemli parçasıdır. Kaliteli analiz, kaliteli yükseliş demektir.
SEO Analizinde Yöntemler Nelerdir?
Web sitelerimiz adına yapacağımız SEO analizlerinde birkaç farklı yöntem ve kategori özelinde çalışmalara odaklanmak sağlıklı olacaktır. Çünkü analizlerin genel olarak ele alınmadan önce, farklı parçalarda ve perspektiflerde incelenmesi gerekmektedir. Bu nedenle SEO analizlerimizi şu analiz başlıkları ile ele alacağız;
- Teknik SEO analizi
- Performans analizi
- Backlink analizi
Teknik SEO Analizi Nasıl Yapılır?
Teknik seo analizi, web sitemizin teknik detaylarının ölçümlenmesi ve bu detayların SEO uyumluluğu çerçevesinde ele alınmasıdır. SEO performansları ve dönüşüm oranları için oldukça önemli analizlerdir.
Teknik SEO analizlerimizde irdelememiz gereken konular şunlardır;
- Web site hızımız ne durumda?
- Mobil uyumlulukla ilgili hatalarımız var mı?
- HTML yapısında meta etiketlerimiz ne durumda?
- Teknik olarak rakiplerimizden eksik yapısal verilerimiz eksik mi?
- Kırık bağlantılarımız var mı?
- İç linklerimiz sağlıklı geliyor mu?
- Title ve Metalarımız geliyor mu?
- Canonical etiketlerimiz sağlıklı mı?
Bu gibi soruları sorarak teknik SEO performanslarımızı hızlıca ölçümleyebiliriz.
Teknik SEO analizlerinde en çok hangi aracı kullanmak sağlıklı olur?
Teknik SEO analizlerinde en çok tercih ettiğim araçlar şunlardır;
- Screaming frog,
- Search console,
- Dev Tools,
SEO Analizinde Hangi Araçlar Kullanılır?
SEO analizi yaparken genellikle SEO araçlarından faydalanmak gerekmektedir. Bu araçlar sayesinde sitede yer alan ve ilk bakışta tespit edilemeyen derin hatalar ile karşılaşmak mümkün olacaktır.
SEO analizinde kullanılacak olan araçlar şunlardır;
- Google Dev Tools
- Google Search Console
- Ahrefs
- Semrush
Google Dev Tools ile SEO Analizi
Google Dec Tools, chrome tarayıcısı üzerinde yer almakta olan bir özelliktir. Analiz yapılmak istenen sitede sağ click ile “incele/inspect” yöntemi kullanılarak açılmaktadır. Araç tamamen ücretsizdir ve herkes tarafından kullanılabilir.
Google Dev Tools ile yapılabilecekler şunlardır;
- Site hızı analizi,
- HTML analizi,
- Javascript analizi,
- Görsel analizi
Google Search Console ile SEO Analizi
Google search console web site sahipleri tarafından ücretsiz olarak kullanılabilmekte olan bir webmaster aracıdır. Sitenizi bu araca kayıt ederek rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Google search console ile yapabilecekleriniz şunlardır;
- Anahtar kelime performans analizi,
- Sayfa dizin hataları,
- Sayfa deneyimi hataları,
- Güvenlik sorunları,
- Geri bağlantı analizi,
- İç link analizi,
Ahrefs ie SEO Analizi
Ahrefs ileri düzey analizler sunmakta olan ücretli bir SEO analiz aracıdır. Bu araç ile anahtar kelimeden teknik SEO analizlerine kadar bir çok analiz yürütülebilir.
Ahrefs ile yapılabilecek analizler şunlardır;
- Anahtar kelime analizi,
- Rakip analizi,
- Backlink analizi,
- Teknik SEO analizleri,
- İçerik performans analizleri,
Semrush ile SEO Analizi
Semrush ileri düzey analizler yapmaya imkan tanımakta olan ve aylık ücretlendirmeye dayalı bir SEO aracıdır. Bu araç dünya genelinde dijital pazarlamacılar tarafından kullanılan araçların başında gelmektedir.
Semrush ile yapılabilecek analizler şunlardır;
- Anahtar kelime analizi,
- Rakip analizi,
- Backlink analizi,
- Teknik SEO analizleri,
- İçerik performans analizleri,
- Reklam performans analizleri,
- Özel raporlama,
- Performans takibi
Ücretsiz SEO Analizi Hangi Araçlar İle Yapılır?
SEO analiz çalışmalarında kullanılan araçların birçoğu ücretli araçlardır. Ancak bu ücretli araçlara alternatif olarak ücretsiz SEO analiz araçları da bulunmaktadır.
Ücretsiz SEO analiz araçları şunlardır;
- Dopinger
- Small SEO Tools
- Dev Tools
- Chrome Eklentileri
- Screaming Frog
Dopinger ile Ücretsiz SEO Analizi Nasıl Yapılır?
Dopinger ücretsiz SEO analizleri yapmanıza olanak sağlayan üst düzey bir SEO analiz aracıdır. Hem rakip, hem sıralama hem de teknik analizler yapmanıza olanak tanır.
Dopinger ile yapabilecekleriniz şunlardır;
- Sıralama ve performans takipleri,
- Rakip analizleri,
- Özel raporlama,
- Teknik SEO analizleri,
- Yapısal veri analizleri
Dopinger ile ücretsiz seo analizi yapmak için bir çok araç vardır. Bu araçlar sayesinde sitenizi tepeden tırnağa ücretsiz bir şekilde analiz edebilirsiniz. Peki bu analizler nasıl yapılır?
- https://www.dopinger.com/tr/seo-analiz/ sayfasına gidiniz,
- Bu sayfada kendi URL’inizi girerek “Analiz Et!” tuşuna basınız,
- Daha sonra sizleri analiz sonuçlarına gönderecektir,
- İlk defa analiz gerçekleştiriyor iseniz bir süre bekleyiniz,
- Verileriniz karşınıza gelecektir.
Screaming Frog ile Ücretsiz SEO Analizi Nasıl Yapılır?
Screaming Frog ile düzey bir teknik SEO analiz aracıdır. Sitelerin tüm URL’lerini tespit ederek analizler gerçekleştirir. Yıllık ücretlendirmeye dayalı bir araçtır.
Screaming frog ile yapılabilecekler şunlardır;
- Teknik SEO analizi,
- Web kazıma,
- HTML analizi,
- Kopya sayfa analizi,
Peki bu analizler nasıl yapılır?
- https://www.screamingfrog.co.uk/seo-spider/ adresine gidin,
- “Download Now” butonu ile aracı indirin,
- Araç kurulumunu tamamlayın,
- Karşınıza çıkan URL girme alanından URL’inizi girin,
- Daha sonra taramanın bitmesini bekleyin,
- Tarama bittikten sonra hatalar karşınıza gelecektir,
Not: Screaming Frog ücretsiz versiyonu 500 URL kadar tarama yapmaktadır.
Web Site Performans Analizi Ne Kadar Sıklıkla Yapılmalıdır?
Web site performans ve SEO analizleriniz düzenli olarak yapılmalıdır. Projeleriniz için en azından haftalık olarak bu analizleri yürütmeniz sizlere fayda sağlar. Düzenli analizler sayesinde hatalarınızı hızlıca tespit edebilir ve çözümleri daha çabuk bir şekilde üretebilirsiniz.
SEO analizlerinizi de performans analizlerinizle paralel olarak götürmeniz sağlıklı olacaktır. Bu da demek oluyorki SEO analizlerinizi de haftalık periyodlar ile yürütmelisiniz.