Google URL Denetim API (URL Inspection Tool API), web sayfalarının index durumlarım ile ilgili tüm bilgileri 3.parti uygulamalar ile paylaşılmasına olanak tanıyan veri paylaşım ara yüzüdür. Google tarafından 31 Ocak 2022 tarihinde duyurusu yapılmış ve kullanıma sunulmuştur.
URL denetimi API kullanımı ile birlikte web sayfalarının index durumları, kapsam hatası olup olmadığı, geliştirmeleri, AMP sonuçları, son taranma tarihi gibi detaylı bilgileri paylaşmak mümkün olacaktır. Kısacası URL denetimi aracı tarafından bizlere sunulan tüm bilgileri API ile 3.parti uygulamalara sunma fırsatı doğmuştur. Bu sayede SEO çalışmaları ve analizleri süresinde (özellikle de hariç bırakılan URL’ler üzerine yürütülen) ciddi vakit kazanmak mümkün olacaktır.
Google URL Denetim Aracı API (URL Incpection Tool API) 31.01.2022 tarihinde duyurulmuştur.
Kaynak;https://developers.google.com/search/blog/2022/01/url-inspection-api
Bu Yazıda Nelerden Bahsedeceğiz?
ToggleGoogle URL Denetimi API Kurulumu
Google URL denetimi API kullanımını JSON istekleri üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Tabi bunun için istek listesinde neleri kullanacağınızı da belirlemeniz gerekecektir. URL denetim API kurulumu hakkında detaylı bilgi almak için; https://developers.google.com/webmaster-tools/v1/urlInspection.index/UrlInspectionResult
URL Denetim API ile Gönderilebilecek Veriler
URL denetimi API kullanımı ile web sayfalarınız ile ilgili şu bilgilere erişebileceksiniz;
- Dizine eklenme durumu
- En son tarama tarihi
- Canonical URL seçimi
- Sitemap bilgisi
- Kapsam hatası, hariç bırakılma durumları
- AMP sonuçları
- Geliştirme sonuçları (Zengin sonuç uyumluluğu)
- Mobil kullanılabilirlik sonuçları
- Tarama aracısı (Google mobile/desktop)
URL Denetimi API Hangi Araçlar İle Kullanılabilecek?
Google bu geliştirmeyi SEO profesyonelleri, CMS panel geliştiricileri ve SEO aracı geliştiricilerinin önerilerinden yola çıkarak hayata geçirdiğini söyledi. Bu durumda bu API’nin belirli araçlarda (özellikle de SEO araçlarında) sıkça kullanılabileceğini söylemek doğru olacaktır.
Özellikle Screaming Frog üzerinde API kurulumu yaparak URL bazlı index durumları ve kapsam hataları raporlarına yönelik analizleri yapmak mümkün olacaktır. Bununla birlikte WordPress üzerinde de eklentiler vasıtası ile bu API kullanımının hızlı bir şekilde hayatımıza gireceğini kolaylıkla söyleyebiliriz.
Bunlara ek olarak bu API kullanımının ileride kesinlikle Ahrefs, Semrush gibi büyük çaplı SEO araçlarına da entegre edileceğini öngörmek mümkündür.
URL Inspection Tool API Kullanım Kotası
Google tarafından yapılan duyuruda bu API’nin bir kullanım sınırına sahip olduğuna da dikkat çekilmiştir. Bu kullanım kotası;
- Günlük toplam 2.000 adet gönderim,
- Dakikada en fazla 600 gönderim olarak belirtilmiştir.
URL Denetimi API Hangi Siteler Tarafından Kullanılabilir?
Google tarafından yapılan duyuruda bu API’nin kullanımı açısından öneri ya da sınırlama yapılmamıştır.
Neden Bu API Kullanılmalıdır?
Büyük hacimli siteler URL durumlarını kontrol etme konusunda manuel olarak işlem yapmakta zorlanabilir. Bu gibi durumlarda, binlerce web sayfasını analiz etmek adına bu API’den yararlanmak makul olacaktır.